IKLAN

Khamis, 24 November 2011

Lagi..Blogger Hina Islam
Polis Singapura sedang menyiasat seorang blogger selepas dia dilapor menyiarkan gambar menghina Islam di akaun Facebooknya, kes ketiga seumpamanya di Singapura dalam tempoh seminggu. 
Donaldson Tan yang juga editor laman web komentar New Asia Republic dilapor menyiarkan gambar Kaabah bersama khinzir disertai kenyataan 'ini adalah mesej hasutan. Anda diberi amaran'.

Tan dalam reaksinya kepada Channel NewsAsia berkata, dia menyiarkan gambar tersebut bagi menyedarkan orang ramai tentang perbuatan hasutan yang kini berleluasa di Facebook.
Dia juga enggan menarik balik penyiaran gambar itu walaupun didesak rakan-rakan Facebooknya kerana percaya kepada kebebasan suara dan menurutnya Islam adalah agama yang boleh dipersoalkan.
Tan turut mengakui, sebagai seorang bukan Islam tindakannya itu bersifat anti Islam dan boleh menimbulkan kemarahan di Internet.

Ini merupakan kes ketiga bersifat perkauman dan menghina agama di Singapura dalam tempoh seminggu.
Kes pertama melibatkan bekas anggota sayap Pemuda Parti Tindakan Rakyat (PAP), Jason Neo yang disiasat kerana kenyataannya di dalam Facebook yang menghina kanak-kanak Melayu yang menaiki bas sekolah.
Beberapa hari kemudian, anggota tentera kebangsaan (NSF), Christian Eliab Ratnam disiasat di bawah Akta Hasutan kerana menyiarkan gambar teks berbunyi 'Islam bukan suatu agama tetapi doktrin politik autoritarian yang dikuat kuasakan secara paksa'.

Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri (MHA) berkata, polis sedang menyiasat beberapa aduan melibatkan kenyataan menghina agama di Internet dan meminta orang ramai bersabar sementara siasatan dijalankan.
MHA turut menasihatkan orang ramai supaya tidak menyiarkan ulasan tentang agama yang boleh menyakitkan hati di Internet kerana ia hanya akan memburukkan lagi keadaan.

3 ulasan:

  1. menjadi-jadi lak kapir kat sana...

    BalasPadam
  2. ini komen pasal blog.harap tuan blog x marah...rasanya ramai yg x suka masukkan verification word masa nak tinggalkan komen tu.kalau set kan x payah masukkan lagi senang utk orang yg tinggal komen.mmg blogger buat mende tu utk elak spam...cuba set no verification dulu.tengok apa jadi...rasanya xde la spam tu... :)

    BalasPadam
  3. aku tak rasa pelik sgt bebab dia kapiaq..yg aku pelik binti ajiab orang yg ngaku islam...tapi mulut mcm kapiaq... biarkan semoga Allah buka pintu hatinya..hati itu milik tuhan bila2 boleh berubah..terima kasih yg di bawah tu.;0)

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Daftar Tambah Visitors

Free advertising

Entri Mereka Juga Menarik

Geng Baik