IKLAN

Rabu, 7 Disember 2011

Fakta Tentang Kaabah Yang Cuba Disembunyikan Dunia


 

Ternyata GMT Bukan Di Greenwich, Tapi Di Kaabah (Fakta Ilmiah) 

Sedikit cerita tentang GMT @ Greenwich..
Greenwich merupakan sebuah daerah di pinggir sungai Themes wilayah selatan, Britain. Greenwich mula terkenal selepas sebuah persidangan antarabangsa (1884) yang membincangkan mengenai garis bujur akhirnya sepakat menetapkanGreenwich sebagai wilayah yang tepat dilalui oleh garis bujur 00,sebuah garis khayal yang membahagikan dunia menjadi dua bahagian, sebelah barat garis bujur barat 0 0 , disebut bujur barat dan sebelah timur garis bujur 0 disebut bujur timur.

Waktu Greenwich kemudian dijadikan rujukan waktu dan dasar pembahagian zon masa bumi yang dikenali sebagai Universal atau biasa disebut  Greenwich Mean Time (GMT) .

Hal inilah yang mendasari perhitungan waktu antara satu tempat dengan tempat yang lain. Sebagai garis bujur utama (0 0 ).Setiap perbezaan 15 0 ke arah barat menjauhi bujur utama, masa akan menjadi lebih lambat satu jam, sebaliknya setiap 15 0 ke arah timur bujur utama, perputaran waktu akan menjadi lebih cepat satu jam.

Kini kita memahami kenapa bumi dibahagikan kepada 24 standard masa (24 Jam) dengan masing-masing standard masa berbeza di antara satu jam atau 15 0 bujur (lingkaran bola dunia = 360 0 , 360 0 dibahagikan 15 0 = 24).
Oo... begitu, aku pun baru tahu..
 
Mari baca yang seterusnya..

Kaabah, rumah Allah untuk sejuta umat muslim merindukan ingin berkunjung dan menjadi tetamu - tetamu Allah yang maha pencipta. Kiblatnya (arah) ummat Islam dalam melaksanakan solat, dari mana-mana negara semua ibadah solat menghadap ke kiblat ini. 

Istilah Ka'bah adalah bahasa al quran dari kata "ka'bu" yg bererti "mata kaki" atau tempat kaki berputar bergerak untuk melangkah. Ayat 5/6 dalam Al-quran menjelaskan istilah itu  "Ka'bain" yang bererti 'dua mata kaki' dan ayat 5/95-96 mengandungi istilah 'ka'bah' yang ertinya nyata "mata bumi" atau "paksi bumi" atau kutub pusingan utara bumi. 

Neil Amstrong telah membuktikan bahawa kota Mekah adalah pusat dari planet Bumi. Fakta ini telah diteliti melalui sebuah penelitian Ilmiah. 
Ketika Neil Amstrong untuk pertama kalinya melakukan perjalanan ke luar angkasa dan mengambil gambar planet Bumi, dia berkata, "Planet Bumi ternyata menggantung di kawasan yang sangat gelap, siapa yang menggantungnya?."Para angkasawan telah mendapati bahawa planet Bumi itu mengeluarkan semacam radiasi, secara rasmi mereka mengumumkannya di Internet, tetapi sayangnya 21 hari kemudian website tersebut ghaib yang sepertinya ada alasan tersembunyi di sebalik penghapusan website tersebut.

Setelah melakukan kajian lebih lanjut, ternyata radiasi tersebut berpusat di kota Mekah, tepatnya berasal dari Ka'bah. Yang mengejutkan adalah radiasi tersebut bersifat infinite (tidak berpenghujung), hal ini terbuktikan ketika mereka mengambil gambar planet Marikh, radiasi tersebut masih terus berlanjut. 

Para penyelidik Muslim mempercayai bahawa radiasi ini mempunyai ciri-ciri dan menghubungkan antara Ka'bah di planet Bumi dengan Kaabah di alam akhirat.

Makkah Pusat Bumi 

Prof. Hussain Kamel mencari suatu fakta mengejutkan bahawa Makkah adalah pusat bumi. Pada mulanya ia meneliti suatu cara untuk menentukan arah kiblat di kota-kota besar di dunia.

Untuk tujuan ini, ia menarik garis-garis di atas peta, dan selepas itu ia melihat dengan saksama kedudukan ketujuh benua terhadap Makkah dan jarak masing-masing. Ia memulai dengan menggambar garis-garis sejajar hanya untuk memudahkan unjuran garis bujur dan garis lintang.


Setelah dua tahun dari pekerjaan yang sukar dan berat itu, ia dibantu oleh program-program komputer untuk menentukan jarak-jarak yang benar dan variasi-variasi yang berbeza, dan banyak hal lain. Ia kagum dengan apa yang ditemui, bahawa Makkah merupakan pusat bumi.


Ia menyedari kemungkinan menggambar suatu lingkaran dengan Makkah sebagai titik pusatnya, dan garis luar lingkaran itu adalah benua-benuanya. Dan pada masa yang sama, ia bergerak bersamaan dengan keliling luar benua-benua tersebut. (Majalah al-Arabiyyah, edisi 237, Ogos 1978).

Gambar-gambar Satelit, yang muncul kemudian pada tahun 90-an, menekankan hasil yang sama ketika kajian-kajian lebih lanjut mengarah kepada topografi lapisan-lapisan bumi dan geografi masa daratan itu diciptakan.

Telah menjadi teori yang mapan secara ilmiah bahawa lempengan-lempengan bumi terbentuk selama usia geologi yang panjang, bergerak secara teratur di sekitar lempengan Arab. Lempengan-lempengan ini terus menerus memusat ke arah itu seolah-olah menunjuk ke Makkah.

Kajian ilmiah ini dilaksanakan untuk tujuan yang berbeza, bukan dimaksud untuk membuktikan bahawa Makkah adalah pusat dari bumi. Bagaimanapun, kajian ini diterbitkan di dalam banyak majalah sains di Barat.
Allah berfirman di dalam al-Quran al-Karim sebagai berikut:

'Demikianlah Kami wahyukan kepadamu Al-Quran dalam bahasa Arab, supaya engkau memberi peringatan kepada Ummul Qura (penduduk Makkah) dan penduduk (negeri-negeri) sekelilingnya ..' (Asy-Syura: 7)

Kata 'Ummul Qura' bererti induk bagi kota-kota lain, dan kota-kota di sekelilingnya menunjukkan Makkah adalah pusat bagi kota-kota lain, dan yang lain hanyalah berada di sekelilingnya. Lebih dari itu, kata ummu (ibu) mempunyai erti yang penting di dalam budaya Islam.

Sebagaimana seorang ibu adalah sumber dari keturunan, maka Makkah juga merupakan sumber dari semua negeri lain, sebagaimana dijelaskan pada awal kajian ini. Selain itu, kata 'ibu' memberi Makkah keunggulan di atas semua bandar lain.

Makkah atau Greenwich 

Berdasarkan pertimbangan yang saksama bahawa Makkah berada tengah-tengah bumi sebagaimana yang dikuatkan oleh kajian-kajian dan gambar-gambar geologi yang dihasilkan satelit, maka benar-benar diyakini bahawa Kota Suci Makkah, bukan Greenwich, yang seharusnya dijadikan rujukan waktu dunia. Hal ini akan mengakhiri kontroversi lama yang bermula empat dekad yang lalu.

Ada banyak hujah ilmiah untuk membuktikan bahawa Makkah merupakan wilayah sifar bujur sangkar yang melalui kota suci tersebut, dan ia tidak melewati Greenwich di Britain. GMT dipaksakan kepada dunia ketika majoriti negeri di dunia berada di bawah jajahan Inggeris. Jika waktu Makkah yang diterapkan, maka mudah bagi setiap orang untuk mengetahui waktu solat.
Makkah adalah Pusat dari lapisan-lapisan langit


Ada beberapa ayat dan hadis nabawi yang menyiratkan fakta ini. Allah berfirman, 'Wahai golongan jin dan manusia, jika kamu sanggup menembus (melintasi) penjuru langit dan bumi, maka lintasilah, kamu tidak dapat menembusnya melainkan dengan kekuatan.' (Ar-Rahman: 33) 

Kata aqthar adalah bentuk jamak dari kata 'qutr' yang bererti dia, dan ia merujuk pada langit dan bumi yang mempunyai banyak diameter. 

Dari ayat ini dan dari beberapa hadis dapat difahami bahawa diameter lapisan-lapisan langit itu di atas diameter bumi (tujuh lempengan bumi). Jika Mekah berada di tengah-tengah bumi, maka itu bererti bahawa Mekah juga berada di tengah-tengah lapisan-lapisan langit. 

Selain itu ada hadis yang mengatakan bahawa Masjidil Haram di Makkah, tempat Kaabah berada itu ada di tengah-tengah tujuh lapisan langit dan tujuh lapisan bumi (maksudnya tujuh lapisan pembentuk bumi)/dunia-unik


WallahuA'lam..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Daftar Tambah Visitors

Free advertising

Entri Mereka Juga Menarik

Geng Baik