IKLAN

Rabu, 21 Disember 2011

Dividen ASB 7.65 sen, Bonus 1.15 sen Seunit Untuk 2011 dan Bagaimana dengan Emas

As-Salam. Alhamdulillah , beberapa hari yang lepas Pengerusi Permodalan Nasional Berhad (PNB), Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid telah mengumumkan dividen sebanyak 7.65 sen seunit dan bonus 1.15 sen seunit bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2011 kepada pemegang unit Amanah Saham Bumiputera (ASB) . Berita ini disiarkan di Berita Harian Online :
KUALA LUMPUR: Pemegang unit Amanah Saham Bumiputera (ASB) akan menerima dividen sebanyak 7.65 sen seunit dan bonus 1.15 sen seunit bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2011.Agihan pendapatan itu meningkat 0.15 sen seunit berbanding agihan yang dibayar tahun lalu iaitu 7.50 sen seunit.
Pengerusi Permodalan Nasional Berhad (PNB), Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid, berkata pengagihan pendapatan itu membabitkan pembayaran sebanyak RM7.04 bilion, meningkat 21 peratus berbanding RM5.82 bilion tahun lalu manakala peruntukan bagi pembayaran bonus pula sebanyak RM628.29 juta.
Pembayaran pengagihan pendapatan dan bonus ASB akan dikreditkan secara automatik ke dalam buku pelaburan pemegang unit yang boleh dikemaskini, mulai 3 Januari 2012.
Semua urus niaga ASB di ibu pejabat Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB), pejabat dan ejen ASNB di seluruh negara akan ditangguhkan mulai 21 Disember sehingga 2 Januari depan.
“Prestasi ASB sepanjang 2011 adalah memuaskan meskipun pada suku terakhir, pasaran saham didagangkan dalam suasana tidak menentu dipengaruhi prestasi pasaran global yang terjejas berikutan ketidaktentuan ekonomi Amerika Syarikat (AS) dan krisis hutang Eropah,” katanya pada sidang media mengumumkan agihan pendapatan ASB, di sini, semalam.
Hadir sama Presiden dan Ketua Eksekutif Kumpulan PNB, Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman.
Ahmad Sarji berkata, sehingga 15 Disember 2011, tabung ASB memperoleh pendapatan kasar RM7.19 bilion, di mana pendapatan dividen daripada pelaburan dalam syarikat menyumbang sebanyak RM4.09 bilion, keuntungan daripada penjualan saham dalam syarikat menyumbang RM2.25 bilion dan RM0.85 bilion disumbangkan pendapatan pelaburan dalam instrumen jangka pendek dan lain pendapatan.
Beliau berkata, pengiraan pengagihan dan pendapatan itu berdasarkan purata baki pegangan minimum bulanan bagi tempoh pelaburan sepanjang tahun kewangan 2011, manakala pengiraan bonus pula berdasarkan purata baki pegangan minimum bulanan 10 tahun bermula dari 2002 hingga 2011.
Katanya, kadar pengagihan pendapatan dan bonus tabung ASB itu adalah kompetitif dibandingkan dengan instrumen pelaburan lain yang sesuai dijadikan perbandingan.
Sementara itu, Hamad Kama Piah, berkata pihaknya menerima sambutan yang menggalakkan daripada pemegang unit ASB untuk meningkatkan jumlah pelaburan masing-masing.
Beliau berkata, tahun ini penambahan dalam skim ASB melebihi RM13 bilion berbanding RM12.1 bilion tahun lalu.
“Peningkatan jumlah penambahan pelaburan dalam ASB ini menunjukkan pelabur percaya dan yakin dengan prestasi yang dicatatkan skim ini,” katanya.- Berita Harian Online.

Carta Dividen  dan Bonus ASB  10 Tahun Lalu


Tahun 2011- 7.65 sen dan bonus 1.15 = 8.8

Untuk mendapatkan kembali  dividen dan bonus menjadi 12sen mungkin impian dan mimpi  sahaja rasanya .Walaupun begitu tahniah buat PNB kerana dapat meningkatkan dividen  sebanyak 0.15 sen berbanding tahun lalu, duit juga tu..Jika lihat carta diatas boleh beza tak naik atau turun?


Dan soalan seterusnya…apa jaminan ASB ini tak jadi pada saham-saham lain ?dah lupa saham wawasan?saham 2020, saham-saham yang lain..?jadi apa jaminannya?ini belum cerita bab inflasi lagi ni.

Tapi yelah…duit anda semua…Duit korang…pilihan korang..tapi tak salah kalau kita fikir sejenak…sebenarnya aku ada tulis pasal semua ni dalam artikal-artikel sebelum ini…
Baik jika anda dah baca dan berteriakkan lihat carta diatas maka bolehlah membaca artikal seterusnya..Wassalam.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Daftar Tambah Visitors

Free advertising

Entri Mereka Juga Menarik

Geng Baik