IKLAN

Sabtu, 13 Ogos 2011

10 Cara Memanjangkan Hayat Bateri Telefon bimbit

Setiap bateri yang boleh dicas semula mempunyai “kitar hayat pengecasan”nya. Masih belum ada lagi bateri yang memiliki hayat seumur hidup. Bermakna, setiap kali bateri habis dipakai dan di ulang cas (satu kali pengisian penuh), ia dikira sebagai 1 kali kitar hayat pengecasan.
Misalnya, kapasiti bateri anda adalah 1000 mAh (milli amph hours), maka 1 “kitar hayat pengecasan”nya perlu menghabiskan 1000 mAh juga. Bila cuma digunakan 500 mAh misalnya dan lalu diisi ulang kembali, maka setelah anda menghabiskan 500 mAh lagi, baru itu dianggap sebagai 1 kali “kitar hayat pengecasan”nya.

Setiap jenis bateri memiliki waktu “kitar hayat pengecasan”nya tersendiri. Biasanya sekitar 300 kitar hayat pengecasannya atau sekitar 2 – 3 tahun tempoh pemakaiannya. Namun kerana teknologi terus berkembang, begitulah juga teknologi bateri yang seiring berkembang. Terkini mungkin sudah mencapai sekitar 1000 kali kitar hayat pengecasan.

Tips memanjangkan hayat bateri telefon bimbit:

1. Jimat menggunakan bateri telefon bimbit dengan mematikan aplikasi yang jarang di gunakan.

Anda perlu tahu bahawa bateri telefon bimbit anda ada umur berdasarkan kitar hayat pengecasannya? Semakin banyak anda menggunakan kuasa bateri anda, maka semakin kerap anda perlu mengecas bateri berkenaan, bererti kitar hayat cas bateri telefon bimbit anda akan cepat habis. Untuk mengelakkan hal tersebut, anda perlu berjimat dengan mematikan aplikasi yang tidak atau jarang anda gunakan.

Ada beberapa features yang banyak menggunakan tenaga yang biasa terdapat dalam telefon bimbit canggih/smartphone, yang terkadang kita sendiri tidak begitu sedar kewujudannya, namun tetap aktif meskipun kita tidak ingin menggunakannya seperti Bluetooth, Wi fi, 3G, screen saver dan lain-lain. Matikan features tersebut jika ia tidak digunakan.

2. Jangan biasakan menelefon sambil mengecas telefon bimbit anda.

Ini juga termasuk kebiasaan buruk beberapa pengguna telefon bimbit. Selain tidak baik untuk kesihatan (kerana ketika mengecas tahap radiasi dan suhu bateri bertambah), menelefon sambil mengecas telefon bimbit juga akan menggunakan kuasa bateri, sehingga secara tidak disedari, ini akan memanjangkan proses pengisian tenaga di dalam bateri.

3. Biasakan untuk mematikan telefon bimbit atau sekurang-kurangnya mematikan fungsi getaran ketika sedang mengecas.

Mematikan telefon bimbit ketika mengecas adalah tindakan yang bijak, tujuannya adalah untuk melancarkan proses pengecasan tanpa adanya gangguan dan tidak membebani bateri yang sedang di cas.

4. Jangan sesekali terlebih tempoh cas bateri.

Ini juga salah satu kebiasaan buruk yang sering dilakukan. Terkadang kita malas atau lupa untuk segera menghentikan proses mengecas, walaupun sebenarnya bateri telefon bimbit kita sudah penuh. Paling dahsyat, kita biasanya suka melakukan proses mengecas ketika hendak tidur. Proses mengecas normal untuk bateri moden biasanya sekitar 2-4 jam, bila kita membiarkannya semalaman dalam kondisi cas (anggap kita tidur sekitar 6 jam), maka bateri akan mengalami “overcharge” selama 2 – 3 jam, dan ini bukanlah baik untuk bateri kita. “Overcharging” bateri adalah salah satu pembunuh tersembunyi yang dapat mempercepat kematian umur bateri.

5. Jangan menelefon dalam keadaan bergerak.

Menerima atau membuat panggilan dalam kenderaan memerlukan tenaga yang tinggi. Ini kerana telefon bimbit berusaha untuk mencari signal dari BTS yang terdekat. Aktiviti inilah yang memakan tenaga bateri yang banyak. Apatah lagi jika anda menggunakan sambungan internet dalam keadaan bergerak.

6. Jangan letak telefon bimbit anda di tempat yang panas.

Suhu udara yang panas adalah musuh utama setiap komponen gajet/peralatan elektronik. Baik panas atau sejuk yang berlebihan boleh merosakkan komponen tersebut, termasuk juga bateri telefon bimbit. Tertinggal di dalam kereta di cuaca panas terik, bermakna anda perlu bersedia untuk beli bateri baru.

7. Gunakan original charger.

Pengecas yang tulen direka dengan aliran arus yang sesuai untuk mengecas bateri telefon bimbit tersebut. Pengecas telefon bimbit lain atau menggunakan pengecas yang tidak sesuai akan mempengaruhi aliran daya ke bateri dan dalam jangka panjang boleh merosakkannya.

8. Jangan sesekali biarkan telefon bimbit anda terjatuh

Mungkin hanya orang yang kurang waras atau duitnya banyak yang suka menjatuhkan telefon bimbit sendiri dengan sengaja. Lainlah kalau jatuhnya secara tidak sengaja, tetapi situasi inilah yang sering kita alami. Selain daripada mempengaruhi komponen yang lain, ketika jatuh bateri boleh saja mengalami litar pintas, dan bila keadaannya parah, bateri boleh saja rosak serta merta.

9. Elakkan cas telefon bimbit dalam kereta.

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, arus daya yang tidak stabil dalam proses cas bateri boleh merosakkan bateri dalam jangka panjang. Arus daya yang dihasilkan oleh kereta melalui lubang “cigarette lighter” sangatlah tidak stabil, terutama ketika kenderaan sedang berjalan.

10. Bersih itu asas kesihatan.

Pastikan bateri telefon bimbit anda sentiasa bersih daripada habuk dan bendasing yang tidak diingini..


( sumber )

3 ulasan:

  1. thanks.... info yg sgt berguna....

    BalasPadam
  2. Thxs..bateri saya cepat habis kalau x guna. ..macam mana nak buat ni ??

    BalasPadam
  3. thanks..info yang sangat bagus

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Daftar Tambah Visitors

Free advertising

Entri Mereka Juga Menarik

Geng Baik