IKLAN

Isnin, 24 Oktober 2011

Wasiat Gaddafi Tiga Hari Sebelum Meninggal Dunia


Surat wasiat Muammar Gaddafi beredar di internet. Dalam wasiat tersebut, Gaddafi meminta dikebumikan di kampung halamannya di Sirte dengan pakaian yang dia kenakan ketika tewas dan tidak dimandikan. Dalam wasiat tersebut, Gaddafi meminta agar keluarganya dilayan dengan baik sepeninggalnya. Dia juga menyeru kepada seluruh rakyat Libya untuk meneruskan penentangan terhadap negara-negara lain yang ingin menguasai Libya.

wasiat khadafi

Surat wasiat ini dilaporkan diserahkan Gaddafi kepada tiga orang kerabatnya. Salah satu daripada mereka mati tertembak, seorang lagi ditangkap, seorang lagi berjaya melarikan diri saat serangan di Sirte.

Demikian isi Wasiat Gaddafi:

"Ini adalah wasiatku. Saya, Muammar bin Mohammad bin Adussalam bin Humayd bin Abu Manyar bin Humayd bin Nayil al Fuhsi Khadafi, bersumpah tidak ada tuhan selain Allah dan Muhammad adalah utusan-Nya. Saya bersumpah bahawa saya akan mati sebagai seorang Muslim.

Jika saya terbunuh, saya ingin dikuburkan, sesuai dengan ritual Islam, dengan pakaian yang saya kenakan pada kematian saya dan badan saya tidak dimandikan, di pemakaman di Sirte, di samping keluarga dan kerabat.

Saya ingin agar keluarga saya, terutama wanita dan kanak-kanak, dilayan dengan baik sepeninggal saya. Rakyat Libya mesti melindungi identiti, pencapaian, sejarah dan citra membanggakan dari nenek moyang dan pahlawannya. Rakyat Libya jangan melupakan pengorbanan manusia-manusia terbaik itu.

Saya menyeru kepada para penyokong saya untuk meneruskan perjuangan, dan melawan setiap negara asing yang melawan Libya, hari ini, esok dan selamanya.

Biarkan rakyat merdeka di seluruh dunia tahu bahawa kita boleh saja memberikan tawaran dan menjual tujuan kita demi keselamatan peribadi dan kehidupan yang stabil. Kami menerima banyak tawaran untuk itu, tapi kita memilih berada di barisan depan konfrontasi yang merupakan tugas dan kehormatan kami.

Walaupun kita belum menang, tapi kita memberikan pelajaran kepada generasi di masa depan bahawa melindungi negara adalah kehormatan dan menjualnya adalah pengkhianatan besar yang akan selalu diingat oleh sejarah. "Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Daftar Tambah Visitors

Free advertising

Entri Mereka Juga Menarik

Geng Baik