IKLAN

Ahad, 16 Oktober 2011

8 Kemampuan Hebat Yang Ditunjukkan Tumbuhan Apabila Anda Tidak Memperhatikannya

Tanaman mungkin tidak banyak anda perhatikan, kerana kebanyakn mereka hanya diam, sama ada mereka menunggu untuk dimakan?

Mungkin anda berfikir mereka tidak mempunyai rancangan seperti haiwan, mereka hanya tumbuh dan menjadi mangsa.

Tapi banyak perangai yang boleh kita pelajari dari tanaman. Mereka boleh membakar, menembak senjata, boleh terbang, dan bahkan boleh bekerja sama.

Ada juga tanaman yang mampu membina skema canggih untuk pertahanan mereka, juga ada tanaman yang boleh membalas dendam. Berikut ini adalah 8 tanaman yang mempunyai keunikan tersebut.

8. Pohon Eucalyptus (Mempunyai Bom Napalm untuk musuh mereka)Ketika datang saat dimana mereka perlu melindungi kawasan mereka, pohon-pohon eucalyptus mempunyai polisi untuk membumi hanguskan. Pohon Eucalyptus tidak hanya kebal terhadap kebakaran hutan tetapi juga menjadi biang yang menyebabkannya. 

Eucalyptus direka khusus untuk menjadi pohon yang tetap boleh bertahan selepas amukan api memusnahkan kehidupan hutan di sekitarnya. Ini semua kerana mereka mempunyai batang yang tersembunyi jauh di dalam kulit-kulit mereka, yang akan keluar semasa asap sudah pudar.


Eucalyptus mengandungi semacam minyak yang begitu mudah terbakar, pokok ini benar-benar boleh meletup ketika mereka terbakar, seperti orang menjentikkan puntung rokok ke pam petrol.


Daun dari pokok eucalyptus begitu penuh napalm beracun yang tidak boleh di hancurkan serangga dan kulat. Pokok ini juga menghasilkan gas sebagai awan abu-abu kebiruan yang menguap yang boleh naik seperti bola api dengan satu petir atau puntung rokok yang dibuang maka terjadilah reaksi letupan.


Perkebunan eucalyptus telah disalahkan kerana kebakaran pada tahun 1991 di California yang menghancurkan 3,000 rumah.
7. Tanaman yang boleh mengomando Serangga
Salah satu contoh ada pada tomato, disaat ulat mulai memakan tomato, dalam eksperimen menunjukkan bahawa tomato mengeluarkan asap isyarat kimia yang memanggil tentera tawon parasit untuk datang melawan mereka.


Tembakau juga, diketahui telah membuat panggilan serupa untuk minta bantuan dari predator yang terdekat untuk menangkis ulat, serangga daun dan hama lain.


Dan tumbuhan-tumbuhan istimewa itu tidak sembarangan memanggil bala bantuan, mereka benar-benar memanggil pasukan yang benar-benar sesuai untuk jenis hama yang tengah menyerang mereka.


Bagaimana mungkin? Sedangkan mereka hanya tanaman, mereka tidak mempunyai pengetahuan asas tentang serangga. Bagaimana mereka tahu bahawa mereka sedang dimakan, apalagi membezakan antara siapa yang makan mereka? Itulah kekuasaan Allah S.W.T.


Para saintis percaya bahawa tanaman dapat merasakan zat pencernaan satu spesies serangga yang tengah menyerang mereka. Tapi itu bukan hanya tentang keganasan. Tanaman juga boleh memanipulasi serangga untuk sesuatu yang menguntungkan.


Anggerik, selama 85 juta tahun yang lalu telah diketahui menghuraikan isyarat kimia yang mengambil serangga untuk komunikasi, dan mereka menggunakan trik aroma yang pada dasarnya untuk menjadikan serangga sebagai penghantar untuk kilang sperma mereka.


Sebagai contoh, banyak orkid dapat menghasilkan aroma serangga perempuan di musim panas. Tujuannya adalah untuk memikat serangga lelaki membantu melakukan penyerbukan.


Dan, beberapa anggerik, seperti orkid lidah Australia, mencipta aroma yang hampir sama sehingga serangga laki-laki akan lama hinggap di bunga anggerik tersebut sampai proses selesai.
6. Mentimun Jawa (Master Mekanik Penerbangan)
Tentu, banyak tanaman menggunakan beberapa jenis sistem untuk menyebarkan benih mereka menggunakan angin. Jadi, benih akan mempunyai beberapa bentuk aerodinamis yang membolehkan mereka terbang di udara untuk sementara waktu.


Anda telah mengetahui hal itu. Tapi kebanyakan dari benih itu akan jatuh lurus ke bawah jika tak ada angin. Nah, timun Jawa telah melalui rintangan itu. Benih-benih timun Jawa mempunyai sayap. Bukan sayap seperti parasut yang membantu menangkap angin.
Mentimun Jawa telah mengembangkan sayap sebenar yang boleh terbang hingga 100 meter saat benar-benar tidak ada angin, dan lebih jauh lagi jika ada angin.
Bahkan, benih-benih terbang dengan baik dan mereka telah menjadi contoh untuk beberapa pesawat terbang buatan pertama di dunia. Igo Etrich, seorang Austria, dan salah satu pelopor penerbangan, mendasarkan rekabentuk glidernya pada bentuk benih ini.
5. Tanaman yang Berkomunikasi dan Bekerjasama


Tanaman biasanya tidak mahu berkongsi persekitaran mereka dengan pengembara asing. Tapi ketika datang ancaman kepada keluarganya, beberapa tanaman benar-benar akan membela saudara mereka.


Ketika tumbuhan jewelweed diletakkan di dalam pot dengan tanaman yang tidak berkaitan, kedua-duanya akan tumbuh secepat mungkin, masing-masing berusaha memanfaatkan nutrisi seefisien dan sebanyak mungkin untuk menjauh dari yang lain.


Tapi ketika tanaman sejenis di tanam bersama-sama, mereka benar-benar mengendalikan perkembangan akar muzik mereka. Mungkin Jewelweed adalah keluarga mafia dari kalangan flora, bukan hanya mereka tidak merebut makanan satu sama lain, mereka juga benar-benar tumbuh serentak.


Beberapa tanaman dapat mengenali keluarga mereka dan cukup peduli untuk berkongsi makanan. Tanaman mampu memberitahu rakan-rakan mereka dari musuh-musuh mereka, mereka seolah-olah dapat bekerjasama antara satu sama lain.
Ketika sebuah pohon willow sedang dimakan oleh ulat, pokok ini akan menghasilkan bahan kimia yang akan membuat serangga mengalami kesulitan mencerna. Dan kemudian pokok-pokok di persekitaran yang bahkan belum pernah tersentuh juga akan mula menghasilkan bahan kimia serupa.


Sudah didapati bahawa sekali willow kedapatan dimakan ulat, ia melepaskan feromon ke udara yang akan membuat willow lain di kawasan tersebut boleh mengesan sehingga mereka juga mengeluarkan senjata kimia mereka sendiri.


Tanaman juga bekerja sama melalui isyarat ketika mekar. Jika mereka menjatuhkan bunga mereka secara rawak, herbivor boleh memakan mereka satu demi satu, tetapi jika mereka berkoordinasi, mereka boleh membanjiri dengan daun dan kelantangan tipis.


Yang lebih luar biasa, tanaman tembakau boleh berkomunikasi dengan spesies yang sama sekali berbeza.
4. Marcgravia Evenia (Memanipulasi Kelawar)
Para saintis telah menemui satu tanaman yang boleh mengomando kelawar.Secara khusus, mereka mendapati sebuah pohon anggur Cuba Marcgravia Evenia, yang telah membangunkan sejenis satelit mirip daun di atas buahnya.


Fungsinya bukan untuk menangkap sinar matahari, daun ini menghadap lurus ke depan. Ternyata Marcrgavia bergantung secara eksklusif pada kelawar untuk penyebaran benih.
Masalahnya ialah bahawa kelawar adalah buta, juga tidak mempunyai bau yang bagus, jadi tumbuhan ini diberi peranti canggih pemancar sonar. Dan daun dari tanaman ini menjadi reflektor yang sempurna untuk memancarkan isyarat.
Ujian menunjukkan bahawa kelawar mencari tanaman itu 50 peratus lebih cepat dengan adanya daun khas ini daripada tidak ada daun khusus.


Penelitian mereka juga menunjukkan bahawa gema dari daun akan terdengar konstan dan ketara dari hampir setiap sudut.
3. Dodder, Wain Hutan yang Berburu Untuk Makanannya
Dodder adalah wain parasit yang bergantung sepenuhnya pada tanaman lain untuk makanannya. Ia tidak mempunyai akar atau daun, dan tidak seperti hampir semua tanaman lain, tanaman ini tidak boleh berfotosintesis. Untuk bertahan hidup, tanaman ini perlu menyerap sari makanan dari tumbuhan lain.
Tapi itu tidak semudah yang anda kira, tanaman mendarat di sebuat pokok lalu menancapkan taringnya dan mula menyerap. Ini jauh lebih mencengkam!Dodder Si Anggur hutan memburu mangsanya.


Ujian makmal menunjukkan tanaman ini dapat mencium bau tanaman lain yang khusus dan kemudian tumbuh ke arah mereka.
Dodder mempunyai bau yang tajam daripada "bau", dari bau dia juga dapat membezakan antara tuan rumah yang baik dan yang buruk.


Setelah itu dia merayap di batang korban, melekat erat, melilit sambil menekankan duri khusus sampai menembusi kulit batang, untuk menghisap si mangsa.
2. Tanaman yang bergerak lebih cepat dari peluru
Tanaman hampir secara universal ditakrifkan oleh ketidakupayaan total mereka untuk bergerak. Anda boleh mengancam tanaman dengan gergaji dan bahkan tanaman tidak akan gentar, tidak peduli horor yang mungkin terasa dalam hati. Atau sekurang-kurangnya itulah yang anda fikir.


Sebenarnya, ada cukup banyak tanaman yang bergerak di sekitar kita dengan kelajuan yang mengejutkan, tapi tetap tidak boleh bangkit dan berjalan pergi.


Setiap daun tanaman ini dipasang pada engsel kecil, dan itu benar-benar berkedut dan bergerak di sekitar seperti Whomping Willow daripada Harry Potter.


Tetapi tanaman terpantas menggunakan kelajuan kilat mereka untuk menyebarkan debunga mereka di sekitar. Tanaman akan benar-benar mencetuskan api serbuk sarinya pada wajah serangga berdekatan.
Serbuk sari tanaman ini ditembakkan dalam 15 milisaat dengan hentakan dan kekuatan yang cukup untuk memukul jatuh serangga, atau paling tidak  akan menggemparkan serangga seperti orang kena tinju.


Namun tanaman yang mempunyai tembakan yang paling kuat di dunia adalah Pohon murbei, yang boleh melancarkan serbuk sarinya lebih daripada setengah kelajuan suara (hampir 550 km / jam).


Tapi yang mendapat gelaran "tanaman terpantas" adalah pohon dogwood bunchberry. Melancarkan biji benih di bawah satu milisaat. Hampir tidak ada dalam kerajaan haiwan yang boleh bergerak lebih cepat dari itu.
Tanaman mempercepatkan mekanisme pelancaran di 2.400 kali gaya graviti, atau sekitar 800 kali apa yang mungkin dialami angkasawan sedang berlepas.
1. Buah Ara, Tanaman yang Boleh Membalas Dendam
Seperti yang anda mungkin sudah tahu, tanaman dan serangga mempunyai hubungan yang sangat penting. Tanaman memberikan manisan, dan sebagai imbalannya, serangga akan mendebungakan bagi tanaman itu.


Tapi apa yang berlaku jika serangga tersebut tidak mematuhi sistem kerjasama tersebut? Apa yang akan tanaman lakukan? Membuat aduan? Meminta serangga untuk pergi?


Serangga cukup banyak mendapatkan keuntungan dari perjanjian ini. Mereka boleh makan percuma, dan mungkin memberikan debunga mereka beberapa kali.Pohon ara bukan pokok yang hanya pasrah jika dicurangi lebah.


Pohon ara punya kerjasama dengan tawon tertentu yang disebut lebah Ara.Tawon perlukan tanaman ini kerana keperluan makananny, dan bertelur di buah.Sebagai gantinya, tawon diharapkan boleh melakukan pendebungaan buah sehingga pokok boleh membiak.
Pohon ara tidak boleh membiak tanpa tawon, tawon tidak boleh hidup tanpa pokok ara. Tapi itu membawa kita kembali ke masalah lama: Bagaimana jika tawon tertentu tidak peduli? Dia makan dari pohon Ara dan tidak melakukan pendebungaan? Pohon ara akan membalas dengan membunuh keluarganya!


Para penyelidik bereksperimen dengan memperkenalkan tawon non-produktif (iaitu, tawon yang tidak membawa debunga) buah ara. Tawon pergi begitu saja  selepas makan dari pokok ara dan meninggalkannya tanpa melakukan pendebungaan.


Lalu yang berlaku, sebahagian besar buah ara yang belum masak jatuh berguguran, membunuh anak-anak tawon yang belum sempat menetas dan meninggalkan buah.
Entah bagaimana buah Ara boleh tahu tawon tidak melakukan kesepakatannya, dan telur tawon mana sahaja yang ada di buahnya yang harus dibunuh.


sumber


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Daftar Tambah Visitors

Free advertising

Entri Mereka Juga Menarik

Geng Baik