IKLAN

Selasa, 27 September 2011

Mengapa Jarum Jam Berputar ke Kanan?


 
Pada zaman dulu jam adalah benda mewah yang hanya boleh dimiliki oleh orang-orang "beruang", bentuknya pun masih berukuran besar. Tapi kini jam telah menjadi kelengkapan yang wajib dimiliki, ukurannya juga sudah banyak berubah. 

Pernahkah terfikirkan oleh anda, mengapa jarum jam bergerak ke kanan?Sekilas hal kecil seperti ini memang nampak remeh, tetapi ada sejarah mengapa jarum jam bergerak ke kanan.
 
Dahulu sebelum jam ditemui beberapa suku dan bangsa kuno sudah mengenal sistem masa dengan cara pengukuran yang berbeza.  Bangsa mesir merupakan salah satu bangsa yang pada waktu itu sudah boleh melihat masa dengan memanfaatkan pergerakan matahari.  


Mereka mendirikan sebuah tugu yang disebut obeliks, ketika matahari bergerak maka bayangan dari tugu tersebut juga akan bergerak, dari sanalah mereka mengukur masa.  Kerana matahari terbit dari timur dan Mesir berada di belahan dunia bahagian utara maka ketika matahari bergerak bayangan dari tugu obeliks pun bergerak ke kanan.
 

Itulah alasan kuat mengapa akhirnya arah jam dibuat bergerak ke kanan, seandainya Mesir berada di belahan dunia selatan mungkin kita akan melihat jarum jam bergerak ke kiri.


Pastinya terlintas sama sekali oleh kita, mengapa jam berputar ke kanan, bukan ke kiri. Dengan gambar yang simple ini, pasti kita terus tahu jawapannya ..


sumber : menujuhijau.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Daftar Tambah Visitors

Free advertising

Entri Mereka Juga Menarik

Geng Baik