IKLAN

Ahad, 4 September 2011

Menangani Masalah Putus Cinta


love


Cinta adalah sesuatu yang paling INDAH. Bila hati terpaut dan mata tersangkut akan keluarlah kemanisan SAYANG. Dan bila sudah mengenali hati budi dan hati terasa bagai di taman bunga barulah bibit2 CINTA itu akan berputik.


CINTA bukan hanya sebutan sahaja tetapi sesuatu yang tulus, ikhlas dan jujur dari HATI yang sedang berbunga. Jangan mudah melafazkan CINTA jika SIDIA tidak menunjukkan bibit2 itu. Rasa dan sentuh dahulu perasaan itu baru meluahkan apa yang tersimpan dalam hati.


Tetapi harus berhati2 bila berCINTA. Kerana CINTA bisa mengubah seseorang itu menjadi bahaya. Ingat!! kita mempunyai akal yang waras dan hati yang cekal untuk menangani masalah putus CINTA atau apa jua berkaitan CINTA dan KEHIDUPAN.


Jangan sesekali membuat perkara BODOH dan SESAT hingga Allah mengutuk perbuatan kita. Bila mengalami kekecewaan putus cinta, putus tunang, bercerai suami isteri atau apa jua, maka hanya ikhtiar yang boleh dilakukan untuk melupakan masalah itu. InsyaAllah.. kita berusaha dan berserah kepada-Nya. Mudah2an Allah SWT bisa membantu…


Petua Menangani Masalah Putus Cinta


1. Kembali kepada-Nya – Banyakkan beribadah termasuk melakukan amalan sunat. Luangkanlah lebih masa dengan-Nya.


2. Sentiasa ingat jodoh itu ketentuan Allah – anggap semua yang berlaku adalah ujian daripada Allah dan ada hikmah disebaliknya. Sesungguhnya Allah tidak menurunkan ujian jika hamba-Nya tidak mampu untuk menanggungnya. Bersabarlah.


3. Meminta nasihat ibu bapa atau orang terdekat – Ibu bapa adalah yang terbaik dalam memberikan nasihat kerana sudah merasa asam garam kehidupan dan tahu apa yang terbaik untuk kita. Jika berasa malu atau takut untuk meminta nasihat daripada ibu bapa, sekurang-kurangnya berkongsilah masalah anda dengan orang yang terdekat dan rapat seperti kawan baik. Jangan pendamkan di dalam hati, nanti semakin merana diri.


4. Buang semua tentang si dia – Jika anda tidak sanggup membuang kenangan anda berdua, letaklah jauh dari sudut penglihatan anda supaya anda tidak berasa sedih dan ingin kembali dengannya. Buang nombor si dia dan segala mesej yang terdapat dalam telefon bimbit anda.


5. Sibukkan diri – Lakukan apa sahaja kerja yang baik dalam kehidupan seharian anda supaya anda tidak terlalu memikirkannya. Sekiranya ada aktiviti, libatkan diri. Dengan itu boleh mengurangkan kesedihan yang melanda.


6. Muhasabah diri – Jangan ikutkan perasaan, terimalah hakikat bahawa dirinya bukan untuk anda. Ada yang lebih baik.


7. Berkawan dengan ramai orang – Janganlah kerana putus cinta anda tidak mahu bergaul. Namun, kawal pergaulan anda sebagai seorang muslimah. Menambah kenalan adalah baik dalam mengukuhkan ukhwah. Di samping itu anda akan berasa kesedihan putus cinta itu akan hilang sedikit demi sedikit.
Dengan perkongsian ini, diharapkan serba sedikit dapat membantu muslimah sekalian yang mungkin menghadapi masalah putus cinta.


 Sekali lagi diingatkan, bercinta tanpa ikatan yang sah adalah HARAM. Kesannya adalah seperti ini, PUTUS CINTA. Akhirnya diri sendiri yang merana. Ayuh muslimah! Bangkitlah dengan kekuatan dirimu. Cinta manusia bukanlah segalanya, tetapi cinta kepada Allah cinta yang hakiki. Sampai suatu ketika, dengan adanya cinta terhadap-Nya, semoga Dia akan menjodohkanmu dengan lelaki yang mencintaimu untuk mendapat keredhaan-Nya.


“A girl and a guy can be just friends, but at one point or another they will fall for each other. Maybe temporarily, maybe at the wrong time, maybe too late, or maybe forever.”
Sulamkanlah cinta itu dengan ikatan yang SAH. Wallahua’lam.


http://homefamilysite.com
pixel Menangani Masalah Putus Cinta

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Daftar Tambah Visitors

Free advertising

Entri Mereka Juga Menarik

Geng Baik