IKLAN

Isnin, 19 September 2011

Kapal Ditahan KIBAR JALUR GEMILANG TerbalikJOHOR BAHRU - Kibaran Jalur Gemilang yang dipasang terbalik menjadi punca masalah kepada anak-anak kapal Korea Utara yang berlabuh secara haram di Tanjung Piai, Pontian pada Sabtu lalu.

Bendera kebangsaan yang dipasang oleh kapal-kapal yang berulang-alik di perairan negara telah dikibarkan secara terbalik.

Ini menarik perhatian Agensi Penguatkuasaan Maritim Selatan Malaysia (APMM), yang membuat pemeriksaan ke atas kapal itu dan kemudian menahannya kerana didapati berlabuh secara haram di perairan Malaysia.

Adalah difahamkan bahawa anak-anak kapal MT Yong An secara tidak sengaja telah mengibarkan Jalur Gemilang secara terbalik ketika mereka menjatuhkan sauh pada 4.5 batu nautika tenggara Tanjung Piai.

Ketua Penguatkuasa Pertama Maritim Laksamana Zulkifli Abu Bakar berkata: "Cara mereka mengibarkan bendera kebangsaan telah mendorong pegawai-pegawai untuk menyiasat kapal tersebut.

"Pemeriksaan lanjut mengesahkan bahawa anak kapal telah gagal untuk memaklumkan kepada pihak berkuasa kedatangan mereka di perairan Malaysia dan mereka juga sedang disiasat kerana dengan sengaja melanggar keamanan dengan mengibarkan Jalur Gemilang secara terbalik," katanya semalam.

Zulkifli berkata kapten kapal dan anak kapal telah ditahan di ibu pejabat APMM wilayah selatan untuk siasatan.

Beliau berkata siasatan awal menunjukkan bahawa Yong MT telah didaftarkan di Wonsan, Korea Utara.

Ia mempunyai 10 anak kapal dari Indonesia, Sri Lanka dan China./PD

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Daftar Tambah Visitors

Free advertising

Entri Mereka Juga Menarik

Geng Baik