IKLAN

Jumaat, 2 September 2011

Jika gereja Namakan Gereja, Supaya...



Boleh ke PPIM buat sesuatu.. desak pihak berkuasa berkenaan,. JAKIM, JAIS , PBT..

NAMAKAN GEREJA, GEREJA.
Lanjutan apa yg berlaku di Selangor baru-baru ini, saya ingin mencadangkan bahawa semua tempat ibadah Kristian yang diketahui selama ini sebagai gereja, dinamakan dengan jelas sebagai "gereja" bersama ada simbol "salib" dan tidak menggunakan nama lain yang nampak sekali pandang bukan gereja.

Cadangan ini adalah bertujuan supaya orang ramai, pihak berkuasa, PBT dan orang kristian sendiri tahu akan kegunaan spesifik bangunan/ tempat berkenaan dan boleh mengelak disalah guna, atau kesempatan pihak-pihak tertentu menyalahgunakannya. Jadi kedua umat Islam dan umat Kristian tahu akan batasan masing-masing.

Sekurang-sekurangnya orang Islam "biasa" segan juga masuk. Lainlah jika orang Islam yang pergi itu jelas pemergiannya ke sebuah gereja , seperti pimpinan masyarakat, wakil rakyat, menteri besar, staf kerajaan, pekerja/tukang bangunan. Dan pihak gereja juga "segan" buat sesuatu yang ada tujuan berselindung, jika ada niat begitu. Dengan itu, mungkin insiden di Damansara Utama itu tidak berlaku.

Balik pada tajuk, contoh kes, perhatikan pada papan tanda bangunan mereka hanya ditulis.. "DUMC"(ditulis kecil dgn berkait dengan logo),"Dream Centre" (ditulis dengan paling besar), diikuti dengan slogan "Where dreams come alive". Sekali pandang, gereja ke? ye macam bukan gereja.

Jadi tempat tu adalah Dream Centre yang luas madsudnya. Sengaja dibuat vague begitu atau tidak sengaja hanya mereka dan Allah yang tahu. Tapi kita boleh ukur-ukur jugalah."Damansara Utama Methodist Church" di tulis dengan "DUMC" sahaja.

Dalam satu hal berkaitan ada satu bangunan di Tmn Samudra Gombak, difahamkan semasa permohonan pelan bangunan dengan PBT, disebut sebagai pusat latihan. Semasa pembinaan, papan tanda projek di tulis 'pusat latihan' juga, tapi dilapurkan ada perasmian pecah tanah oleh paderi, maka tersebarlah cerita spekulasi.( Tapi kalau kita cuba rasional, biasalah tu, semua agama macam tu..macam ada orang Islam juga, bila buat rumah, buat bangunan, hatta terima kapal terbang, kenderaan baru pun dipanggil orang alim utk merasmikannya.) 

Bila bangunan siap, maka ada ditulis "gereja" di pintu utamanya. Difahamkan kegunaan gereja menggantikan gereja di Wangsa Melawati yang di bakar sekumpulan pemuda ( yang telah pun ditangkap, di charge dan mahkamah telah menghukum dengan masuk jel).Gereja itu pun sudah di beri PM ratusan ribu untuk membaiki semula gereja tu.

Balik pada bangunan di Taman Samudra tadi, bila ia diguna sebagai gereja, ada bantahan dari penduduk tempatan kerana dikawasan itu majoriti besar penduduk sekeliling adalah orang Islam. Tapi diatas nama "sementara" ia difahamkan diizinkan diguna sebagai gereja. 

Satu, tapi lagi, pada masa sama sign "gereja" di pintu utama telah dibuang... mungkin PBT tak izin sebab pelan bangunan dilulus sebagai Pusat latihan. Implikasi apa samada ada ditulis 'gereja' atau sebagai pusat latihan anda taksirlah sendiri.

Berkait dengan insiden DUMC dan untuk mengelak apa kontroversi yang telah berlaku, maka pihak berkuasa, PBT, pejabat agama ke, JAKIM ke, JAIS ke, dengan kerjasama pihak gereja juga, perlu lah membuat sesuatu pada nama, kelulusan apa-apa dan mana bangunan yang diguna sebagai 'gereja' dinegara ini.

Sebagai tambahan dalam konteks rumah ibadah di Malaysia ini, kalau kuil kita tahu kuil, kalu tokong kita tahu itu tokong, kalau masjid/surau kita tahu ia masjid/surau.

Jadi kita minta lah perhatian mereka yang ada kuasa timbang cadangan ini sebagai salah satu cara mengelak insiden di Damansara Utama itu berlaku. Sekian.

 ( sumber

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Daftar Tambah Visitors

Free advertising

Entri Mereka Juga Menarik

Geng Baik