IKLAN

Selasa, 9 Oktober 2012

Tahukah Anda, Rahsia Wudhu Dalam Sains

Rasulullah bersabda, "Barangsiapa berwudhu dengan memperelokkan wudhu'nya, maka keluarlah dosa-dosanya dari kulitnya sampai dari kuku jari-jemarinya". HR. Muslim. وقال أيضا: ((إن أمتي يدعون يوم القيامة غرا محجلين من آثار الوضوء, فمن استطاع منكم أن يطيل غرته فليفعل)) متفق عليه.
Rasulullah bersabda, "Sungguh ummatku akan diseru pada hari kiamat dalam keadaan bercahaya kerana bekas wudhu'nya, (Abu Hurairah menambah) maka siapa yang mampu melebihi panjang sinar pada tubuhnya, maka lakukanlah. (HR. Bukhari dan Muslim).

 

Ilmu kontemporari menetapkan-setelah melalui percubaan mikroskopi terhadap tumbuhnya mikroba pada orang yang berwudhu 'secara teratur dan juga kepada yang tidak teratur-bahawasanya orang yang selalu berwudhu maka majoriti hidung mereka menjadi bersih, tidak terdapat pelbagai mikrob. 

Oleh kerana itu, adanya mikrob yang melekat pada mereka hilang sama sekali ketika mereka membersihkan hidung, berbanding dengan orang yang tidak berwudhu 'maka tumbuh pada hidung mereka pelbagai mikrob dalam jumlah yang besar yang termasuk jenis mikrob berbentuk bulat dan berklaster yang sangat berbahaya ... dan mikrob yang cepat merebak dan berkembang-biak ... dan mikrob lain yang menyebabkan banyak berlakunya pelbagai penyakit. 

Dan sudah jelas bahawasanya proses keracunan itu terjadi adanya perkembangan pelbagai mikrob yang berbahaya bagi rongga hidung, kemudian sampai ke kerongkong untuk kemudian terjadi berbagai keradangan dan penyakit, apatah lagi jika sampai masuk ke peredaran darah!!

Oleh kerana itu, disyari'atkan untuk melakukan istinsyaaq (menghirup air ke dalam hidung) sebanyak 3 kali kemudian menyemburkannya (tetap dengan hidung) setiap kali wudhu. 

Adapun berkumur-kumur itu bertujuan untuk menjaga kebersihan mulut dan kerongkong dari radang dan pembusukan pada gusi, serta menjaga gigi dari sisa-sisa makanan yang melekat gigi. 

Dan sudah terbukti secara ilmiah bahawa 90% orang yang mengalami kerosakan gigi jika saja mereka mahu perhatian terhadap kebersihan mulutnya ketika dahulu rosak gigi-gigi mereka, dan adanya pembusukan yang terjadi disebabkan oleh makanan dan air liur dan bercampur dalam perut dan menuju ke darah. Dan dari darah itulah kemudian merebak ke seluruh organ dan kemudian menyebabkan pelbagai penyakit.

Dan sungguh, berkumur-kumur akan menyegarkan berbagai organ yang ada di wajah dan menjadi cerah. Dan uji-cuba ini belum pernah dikemukakan oleh para pensyarah olah raga kecuali sedikit. Hal ini kerana mereka hanya memperhatikan kepada organ-organ tubuh yang besar. 

Dan membasuh wajah@muka dan kedua tangan sampai siku, serta kedua kaki memberikan manfaat untuk menghilangkan debu-debu dan pelbagai bakteria, apalagi dengan membersihkan badan dari peluh dan kotoran lainnya yang keluar melalui kulit.

Dan juga, sudah terbukti secara ilmiah tidak akan menyerang kulit manusia kecuali apabila kadar kebersihan kulitnya rendah. Sebab manusia apabila lama beraktiviti tanpa membasuh anggota badannya, maka kulit akan mengalami pelbagai peradangan yang menyerang permukaan kulit, seperti kudis. Dan kudis ini menyerang hujung jari-jari yang sebahagian besar tidak dalam keadaan bersih, sehingga masuklah berbagai mikroba ke dalam kulit.

Oleh kerana itu, bertumpuk-tumpuknya keradangan akan mengundang mikrob untuk berkembang-biak dan menyebar. Maka, wudhu 'telah mendahului Ilmu Pektrologi moden dan para pakar yang menggunakan kuarantin sebagai media untuk mengetahui pelbagai mikrob dan kulat-kulat yang menyerang kulit orang-orang yang tidak suka dengan kebersihan, di mana kebersihan ini sama makna dengan wudhu dan mandi dan dengan ujikaji-percubaan dan penyelidikan.

Penyelidikan dan ujikaji ini memberikan manfaat yang lain antaranya:

Bahawa kedua-dua tangan banyak membawa mikroba yang kadangkala berpindah ke mulut atau hidung apabila tidak dibasuh. Oleh kerana itu, sangat ditekankan untuk membersihkan kedua tangan terlebih dahulu sebelum melakukan wudhu '. Dan ini menambah jelas kepada kita sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud:

"Apabila salah seorang di antara kalian bangun dari tidur, maka janganlah mencelupkan kedua tangannya ke bejana (tempat air) sebelum mencucinya terlebih dahulu tiga kali." maksud hadis

Dan sudah terbukti juga bahawa peredaran darah pada organ tangan bahagian atas dan lengan bawah serta organ-organ bahagian bawah seperti kedua kaki dan kedua betis adalah organ-organ yang paling lemah dibandingkan organ tubuh lainnya kerana jauhnya dari pusat peredaran darah,yakni jantung. 

Maka apabila kita membasuhnya diserta menggosoknya, maka akan menguatkan peredaran darah pada organ-organ tersebut sehingga membantu kita menambah tenaga dan vitalitas @ kecergasan . Dan dari itu semua, maka terketahuilah kita mukjizat disyari'atkannya wudhu 'di dalam Islam.

Sumber: Al-I'jaaz Al-Ilmiy fii Al-Islam wa Al-Sunnah Al-Nabawiyah
Muhammad Kamil Abd Al-Shomad

Dr. Ahmad Syauqy Ibrahim, Anggota Ikatan Doktor Kerajaan Arab Saudi di London dan Penasihat Penderita Penyakit Dalam dan Penyakit Jantung mengatakan, 

"Para Pakar membuat kesimpulan bahawa mencelupkan anggota tubuh ke dalam air akan mampu mengembalikan tubuh yang lemah menjadi kuat, mengurangkan kekejangan menjadi rileks saraf-saraf dan otot, kehilangan kenaikan denyutan jantung dan sakit-sakit otot, kecemasan, dan insomnia (susah tidur) ". 

Hal ini dikuatkan oleh salah seorang pakar dari Amerika dengan ucapannya,

"Air mengandung kekuatan magis, bahkan membasuhkan air ke wajah dan kedua tangan-yang dimaksud adalah aktiviti wudhu'-adalah cara yang paling berkesan untuk relaksasi (menjadikan badan rileks) dan menghilangkan ketengangan tinggi (emosi).

Sungguh, Maha Suci Allah Yang Maha Agung ...

kredit: lintasfrekuensi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Daftar Tambah Visitors

Free advertising

Entri Mereka Juga Menarik

Geng Baik