IKLAN

Ahad, 15 Januari 2012

Bukti ilmiah Terbaru Berkaitan Daging Babi

Pembenaran Bukti Ilmiah Haramnya Daging Babi

Sebuah hasil kajian dalam British Journal of Cancer dari penyelidik Sweden menyebutkan pengambilan 14 auns daging babi diproses boleh menyebabkan peningkatan 19 peratus risiko kanser pankreas.

Kajian ini semakin memperkuat kebenaran agama yang melarang penggunaan daging babi.

Menurut National Cancer Institute, potensi kanser pankreas boleh berlaku dengan perbandingan satu daripada 65 orang. "Apabila anda mengambil daging babi tersebut setiap hari, risiko anda akan meningkat menjadi 1.7 peratus. Itu memang masih sangat kecil, "ujar penyelidik dari National Cancer Institute, Dr Richard Besser, kepada ABC News, Sabtu (14 / 1).

Makanan yang berasal dari babi sekurang-kurangnya dilarang oleh dua agama besar dunia, Islam dan Yahudi. Dalam Al-Quran, larangan tersebut tertulis "Diharamkan kepada kamu daging dari bangkai haiwan, darah, dan daging babi, dan setiap (makanan) yang disembelih selain dari nama Allah.''

Sedangkan, larangan babi di Yahudi tertulis di dalam Alkitab di dalam Perjanjian Lama. "Dan babi, meskipun itu berkuku dan berkaki belah, dia adalah haram untukmu. Daging mereka janganlah kamu makan, bangkai mereka janganlah kamu sentuh. Mereka haram bagimu.''

Menurut sebuah laporan di Los Angeles Times, orang Cina tercatat sebagai pelanggan babi terbesar di dunia. Masyarakat Cina rata-rata mengambil 50 kg daging babi satu tahun atau dua kali ganda daripada orang Amerika. China juga merupakan pengeluar daging babi terbesar di dunia dengan 460 juta ekor babi atau setengah daripada jumlah keseluruhan pengambilan babi global.

Padahal dalam beberapa teks Cina kuno, amalan mengambil babi ini sebenarnya dilarang. Kitab Konfusian dari Scottish yang berumur 3000 tahun lalu berkata: "Seorang lelaki tidak boleh makan daging babi dan anjing." Pelarangan babi terdapat juga dalam sebahagian kumpulan Hindu dan Kristian seperti Advent Hari Ketujuh dan Gereja Ortodoks Ethiopia.
6 ulasan:

 1. Islam itu sangat indah dan SEBENAR2NYA..
  Orang kristian pun mempercayai kitab Quran. Sbb itu mereka menipulasikan cerita dan mengikut2 ajaran islam seperti mana berlakunya di church2 skrg ini.. Azan berkumandang... padahal
  tektik mereka utk menarik umat islam hadir ke church...

  BalasPadam
 2. terima kasih NM..Info yang baik utk kita semua...

  BalasPadam
 3. tengok pong jijik lagi nak makan...huh

  BalasPadam
 4. aku pong...tapi orang yg memakannya tentu merasa sedap sebab tu dia makan..tapi kesan dan akibatnya sendiri tanggung ye tak..

  BalasPadam
 5. memang betul ajaran islam mengharamkan babi walhal sentuh pun tidak boleh,,,sesungguhnya allah itu maha mengetahui segalanya.

  BalasPadam
  Balasan
  1. ya..benar tapi kita sebenarnya perlu beri hak kpda babi2 ni juga jgn disiksa tak ketahuan hala..

   Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Daftar Tambah Visitors

Free advertising

Entri Mereka Juga Menarik

Geng Baik