IKLAN

Isnin, 18 Februari 2013

Gambar-Gambar Terbaik yang Memenangi World Press PhotoGambar oleh Paul Hansen yang memaparkan jenazah dua kanak-kanak Palestin yang dibawa untuk dikebumikan dalam satu serangan udara Israel memenangi anugerah World Press Photo 2013.


Hansen menang World Press Photo

THE HAGUE 16 Feb. - Gambar oleh Paul Hansen yang memaparkan jenazah dua kanak-kanak Palestin yang dibawa untuk dikebumikan dalam satu serangan udara Israel memenangi anugerah World Press Phot2013.

Paul HansenJurugambar akhbar harian Dagens Nyheter dari Sweden itu mengambil gambar tersebut ketika upacara pengkebumian Suhaib Hijazi, 2, dan abangnya, Muhammad, 3, di Gaza City pada 20 November lalu.

"Kekuatan gambar itu terletak pada cara ia memaparkan kemarahan dan kesedihan sekumpulan orang dewasa yang mengangkat kanak-kanak tidak berdosa itu.

"Gambar itu tidak akan dapat saya lupakan selama-lamanya," kata juri dari Peru, Mayu Mohanna.

Ayah kepada kanak-kanak malang itu, Fouad, turut terbunuh dalam serangan udara rejim Zionis yang meranapkan rumah mereka manakala ibu mereka pula diletakkan di dalam unit jagaan rapi.

Gambar yang diambil oleh jurugambar Itali, Fabio Bucciarelli, menunjukkan seorang pejuang Tentera Pembebasan Syria ketika bertempur menentang tentera kerajaan di daerah Sulemain Halabi, Aleppo, Syria. Gambar ini memenangi tempat kedua bagi kategori Spot News. - AGENSI


Dua jurugambar yang hasil kerja mereka digunakan oleh AFP, Fabio Bucciarelli dari Itali dan Javier Manzano dari Amerika Syarikat (AS), masing-masing memenangi kedudukan kedua dan ketiga bagi kategori Spot News melalui gambar mereka yang diambil di kawasan pertempuran mengerikan di bandar Aleppo, Syria.Foto dari Javier Manzano dari Amerika Syarikat (AS)

Persaingan World Press Photo tahun ini menyaksikan sebanyak 19 juri profesional dalam bidang jurugambar berita dan jurugambar dokumentari memilih 103,481 gambar yang dihantar oleh 5,666 jurugambar dari 124 negara.
Pemenang utama, Hansen, akan menerima wang tunai sebanyak AS$13,000 (RM40,287) dan kamera dalam majlis di Amsterdam, April ini. - AFP


Sumber: www.utusan.com.my/Worldpressphoto.org.Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Daftar Tambah Visitors

Free advertising

Entri Mereka Juga Menarik

Geng Baik