IKLAN

Sabtu, 9 Jun 2012

Qari Kelantan dan Qariah Wilayah Persekutuan johan Tilawah Al-Quran Kebangsaan 2012


Johan Qari Tilawah Al-Quran peringkat kebangsaan ke 55, Muhamad Anuar Ghazali (kiri) dari Kelantan bergambar bersama johan Qariah Che Aminah Che Awang dari Wilayah Persekutuan bersama hadiah kemenangan yang disampaikan oleh Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar di Pusat Konvensyen Antarabangsa Persada Johor Baharu di Johor Bahru, malam Jumaat. Foto BERNAMA

JOHOR BAHRU: Qari dari Kelantan, Muhamad Anuar Ghazali dan Qariah dari Wilayah Persekutuan, Che Minah Che Awang masing-masing diumumkan johan Tilawah al-Quran Peringkat Kebangsaan ke-55 di sini Jumaat.

 Mereka masing-masing menerima hadiah wang tunai RM15,000, piala pusingan, piala iringan, pakej menunaikan ibadat haji beserta cenderamata dan sijil penyertaan.

 Muhammad Anuar, 36, seorang guru pendidikan Islam memperoleh markah 93.66 peratus manakala Che Minah, 57, guru al-Quran pula memperoleh 84.33 peratus.

 Negeri Pahang pula diumumkan sebagai johan keseluruhan majlis tilawah tersebut.

 Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar dan Raja Zarith Sofiah Sultan Idris berkenan menyampaikan hadiah kepada para pemenang.

 Sementara itu, naib johan pula ialah qari dari Pahang, Zul-Hasyimi Mohamed Yunus (87.99 peratus) dan qariah dari Sabah, Nur Faten Izzati Rablin (79 peratus). Mereka masing-masing menerima wang tunai RM7,000, pakej menunaikan ibadat haji, cenderamata dan sijil penyertaan.

 Tempat ketiga pula qari dari Sabah, Mohamad Raffe Ghalil Abbas (86.68 peratus) dan qariah dari Kedah, Marzian Mohd Deli (78.67 peratus). Mereka menerima wang tunai RM5,000, pakej menunaikan haji, cenderamata dan sijil penyertaan.

 Tunku Mahkota Johor Tunku Ibrahim dan kerabat diraja lain turut berkenan berangkat ke majlis tilawah itu yang berlangsung di Persada Johor di sini.

 Selain itu majlis tersebut turut dihadiri Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom, Menteri Besar Johor, Datuk Abdul Ghani Othman serta isteri Datin Paduka Prof Dr Jamilah Ariffin.

 Seramai 27 qari dan qariah menyertai tilawah yang berlangsung selama limahari sejak Isnin lalu dan bertemakan 'Persefahaman Asas Perpadu
an Ummah'. - BERNAMA 
kredit: bloginfo4ual

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Daftar Tambah Visitors

Free advertising

Entri Mereka Juga Menarik

Geng Baik