IKLAN

Rabu, 7 Ogos 2013

Idea Tambah dan Gandakan Pahala Di Bulan Ramadhan


Photo credit: roy-nadzri.blogspot.com
BERJIMAT DENGAN PAHALA YANG SEDIKIT
PAHALA YANG DISIA-SIAKAN
DI AKHIR-AKHIR Ramadan ini, saya terkenang betapa rajinnya pak-pak Arab di Makkah dan Madinah berkejar untuk mendapat pahala di bulan yang mulia ini. Ketika mengerjakan umrah pada awal Ramadan ini, saya berpeluang melihat bagaimana mereka berebut-rebut berbuat baik. Yang kaya menaja makan minum berbuka puasa para jemaah khususnya di Masjid Nabawi dan Masjidilharam.


Selepas solat Asar, di dataran kedua-dua masjid itu, pak-pak Arab yang kaya raya sudah membuat pagar masing-masing sebagai kawasan mereka menaja makanan untuk para jemaah berbuka puasa.  Berkotak-kotak kurma, air zam-zam, kopi Arab dan nasi Arab disediakan. Seboleh-bolehnya pak-pak Arab ini mahukan para jemaah berbuka di kawasan mereka.


Mereka mendapat khidmat para pelajar remaja untuk mempelawa para jemaah ke kawasan mereka. Malah anak-anak kecil dan comel pak-pak Arab ini yang berusia di antara 6-10 tahun akan mengajak, menarik dan mengheret para jemaah untuk ke ruang mereka. Lagi ramai yang berbuka di kawasan mereka, lagi banyak dan besarlah pahala yang akan mereka perolehi, insya-ALLAH.


Di dalam kedua-dua masjid pun pak-pak Arab berkejar untuk mendapat pahala. Namun, kesempitan ruang hanya membolehkan mereka menyediakan kurma, air zam-zam dan kopi Arab yang diletakkan di atas saperah plastik di antara saf-saf solat. Biar pun ringkas dan ringan berbanding dengan hidangan di luar masjid yang pelbagai, mereka tetap ingin mengejar pahala.


Sikap mereka berusaha dan mencari jalan untuk memperoleh kebaikan Ramadan di kedua-dua masjid yang mulia ini sungguh menakjubkan. Ada yang sengaja menanti di pintu masjid untuk mencalit wangian di tangan kita yang memasukinya. Bila kita sedang kuyu mata kerana agak lama membaca al-Quran, tiba-tiba wajah kita terasa dingin dan mata jadi segar bila pak Arab menyembur muka kita dengan sprei air. Mereka mahukan pahala kerana menyegarkan orang yang sedang membaca al-Quran.


Begitu juga, kalau kita dilihat duduk jauh daripada rak al-Quran, akan ada kanak-kanak yang bergerak mengagih al-Quran agar kita tidak perlu melangkah jauh mendapatkannya. Sebaik sahaja azan berkumandang pula, akan ada mereka yang datang mengutip al-Quran untuk disusun kembali di rak.


Begitu juga, ketika bertawaf di mataf, di celah-celah ribuan manusia, ada di antara mereka yang ingin mencari pahala dengan menyembur sprei air untuk menyejukkan wajah kita. Yang berpeluh pula boleh sahaja mencapai kertas tisu yang diunjuk oleh mereka yang berdiri di antara lautan manusia semata-mata untuk mendapatkan pahala.


Saya kagum melihat bagaimana mereka mencari peluang memperoleh pahala dengan melakukan perkara-perkara yang kita anggap biasa. Kesungguhan mereka berbuat demikian sebenarnya menumbuhkan bunga-bunga di hati kita yang resah tatkala sibuk memohon keampunan Illahi


Bila kita menilik ke dalam hati dan memerhati ke sekeliling untuk bertanya, apakah kita manusia yang berlumba-lumba untuk mendapat pahala? Pada pemerhatian kasar, kita tidak ambil enteng untuk mendapatkan pahala dengan cara ini. Malah, kita beranggapan pahala hanya tertumpu pada ibadah-ibadah yang khusus seperti puasa dan solat. Selain itu, kita hanya fokus pada ibadah-ibadah seperti solat sunat, membaca al-Quran dan zikir sebagai sumber pahala.


Kita tidak lihat pada hal-hal selain daripada ibadah khusus sebagai jalan memperoleh pahala. Di masjid, kita tidak senyum pun bila bersalaman dengan mereka di kanan dan kiri setelah solat. Padahal, senyum itu sedekah. Dan, sedekah itu pahala. Sejadah yang terkelepet di depan mata pun kita biarkan begitu. Padahal ALLAH sukakan kecantikan. Dan, mencantikkan kedudukan sejadah itu pun memperoleh pahala. Kita tidak menutup kipas angin bila hendak meninggalkan ruang solat. Walhal, mengelak membazir itu juga akan memperoleh pahala.


Di luar masjid, yang lebih jauh daripada mode beribadah, kita semakin terlupa untuk mencari pahala. Memberi laluan kepada orang yang dilihat lebih tergesa-gesa hendak menaiki eskalator, mengosongkan tempat duduk untuk warga emas di dalam koc komuter atau mengutip cebisan kertas di lantai pejabat, semuanya adalah peluang-peluang memperoleh pahala.


Tidak mengapa jugalah jika kita tidak mahu melakukan semua itu untuk berlumba-lumba mendapat pahala. Tetapi, dalam pada kita tidak berminat untuk mengejar pahala percuma dengan membuat kebaikan kepada manusia mengapa pula kita buang pahala yang telah kita peroleh melalui ibadah-ibadah khusus itu?


Kita biasa mendengar orang kaya yang membazir. Tetapi boleh dikatakan kita tidak pernah mendengar orang miskin yang membazir. Kita boleh digolongkan sebagai orang miskin yang membazir bila pahala kita yang sedikit melalui ibadah itu kita bazirkan dengan melakukan dosa lidah, mata, tangan dan kaki.


Bila kita tidak peka untuk mencari sumber pahala yang berganda-ganda selain daripada dengan melakukan ibadah khusus, pahala yang sedikit itulah yang perlu kita jaga dan kita simpan untuk kita bawa bersama di hari perhitungan.
Sumber: maafcakap

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Daftar Tambah Visitors

Free advertising

Entri Mereka Juga Menarik

Geng Baik