IKLAN

Sabtu, 24 Mac 2012

Bacaan Wajib Untuk Ibu Hamil: Cara Berkomunikasi dan Mendidik Janin


Bacaan Wajib Untuk Ibu Hamil: Cara Berkomunikasi dan Mendidik Janin.Berkomunikasi dengan anak sebetulnya sudah dapat bermula sejak awal bahkan ketika anak masih menjadi janin dalam perut ibu. Dengan menyedari bahawa ibu bapa boleh berkomunikasi dengan janin dalam kandungan akan memberikan ikatan hubungan yang lebih dekat dan juga menjadi satu pengalaman yang begitu menyenangkan yang tidak dapat dilupakan.
Ada beberapa komunikasi yang dapat dilakukan ibu kepada janin yang dikandungnya, tentunya dengan mengetahui pertumbuhan dan perkembangan pembentukan indera-indera janin, sehingga komunikasi dapat dan tepat dilakukan.

http://www.voa-islam.com/timthumb.php?src=/photos/Ibu-Hamil-2-kali.jpg&h=235&w=355&zc=1
Cara Berkomunikasi dan Mendidik Janin

Indera Peraba
Indera Peraba ini berkembang sebelum minggu ke 8. Ketika janin bergerak dan telapak tangan atau kakinya tampak pada perut ibu, sentuhlah dia, berikan perasaan lembut dan kasih sayang kepadanya, sehingga ia merasakan kelembutan, rasa cinta dan kasih sayang dari orang tuanya. Rasa cinta dan kasih sayang dari ibu bapa yang dia rasakan akan memberikan ketenangan pada janin anda.
... Rasa cinta dan kasih sayang dari ibu bapa yang dia rasakan akan memberikan ketenangan pada janin anda ...
Indera Pendengaran
Indera pendengaran mula berkembang pada minggu ke 8 dan selesai pembentukan pada minggu ke 24. Indera pendengaran ini juga dibantu oleh air ketuban yang merupakan penghantar suara yang baik.

Janin akan mula mendengar suara aliran darah melalui plasenta, suara denyut jantung dan suara udara dalam usus. Selain itu janin akan bertindak balas terhadap suara-suara keras, bahkan boleh membuat janin terkejut melompat.
Pada minggu ke 25 janin sudah dapat mendengar dan mengenali suara orang-orang terdekatnya seperti ibu dan ayahnya. Lakukanlah komunikasi dengannya walaupun hanya satu arah, bertilawah Al-Quranlah ibubapa, bacakan cerita atau berbicaralah dengan janin untuk lebih mendekatkan diri janin dengan orang tuanya dan lebih mengenal suara dari ibubapanya.
... Ibu bapa yang sedang marah akan memberikan reaksi marah pula pada janin, sebaliknya alunan tilawah Al-Qur'an yang lembut dapat menenteramkan janin ...
Bahkan ibu bapa yang sedang marah akan memberikan reaksi marah pula pada janin, sebaliknya alunan tilawah Al-Qur'an yang lembut dapat menenteramkan janin.


Indera Perasa
Indera perasa janin akan terbentuk pada minggu ke 13-15. Pada usia ini janin dapat merasakan bahan yang pahit dan manis. Jika, cecair ketuban yang dia rasakan manis, maka dia akan meminumnya dan menelannya. Namun jika air ketuban yang dia rasakan terasa pahit, janin akan meronta dan mengeluarkannya, serta janin akan menghentikan konsumsinya tersebut ..


Indera Penciuman
Indera penciuman akan terbentuk pada usia kehamilan 11 - 15 minggu. Ketika deria bau ini terbentuk, janin dapat mencium dari bau air ketuban yang baunya mirip seperti ibunya. Maka ketika bayi lahir, dalam masa beberapa jam ia akan mengenali siapa ibunya berdasar dari indera penciuman ini.


Indera Penglihatan
Dari awal kehamilan hingga usia ke 26 mata bayi akan selalu tertutup untuk menghasilkan retina, namun walaupun demikian retina janin pada usia kehamilan 16 minggu dapat mengesan adanya pancaran sinar.

Pada usia kehamilan di minggu 27, janin mula membuka matanya dan melihat ke sekelilingnya untuk pertama kalinya. Mata janin dapat menangkap cahaya yang masuk ke dalam rahim ibunya, baik dari sinar matahari atau sinaran lampu. Selain itu otak janin akan bertindak balas terhadap kelap-kelip cahaya.


Jadi, janin dapat bertindak balas terhadap pelbagai rangsangan yang datang dari luar bahkan dalam tubuh ibu. Oleh kerana itu sudah seharusnya persekitaran tempat tinggal, tingkah laku dan tutur kata ibu yang tengah mengandung harus selalu dijaga.Segala sesuatu yang dilihat dan didengar sendiri, baik itu perasaan suka, marah, sedih dan senang, sudah pasti memberi pengaruh bagi perkembangan si janin.
... Manfaatkan sepenuhnya keunikan janin ini, untuk memberikan pendidikan seawal mungkin dan pengaruh baik secara beransur-ansur dengan penuh semangat mendorong pertumbuhan dan kesihatan jiwa dan raga janin ...
Jangan mengira bahawa janin belum memiliki perasaan, sehingga dengan sengaja tidak menyekat diri. Maka dari itu manfaatkan sepenuhnya keunikan janin ini, untuk memberikan pendidikan seawal mungkin dan pengaruh baik secara beransur-ansur dengan penuh semangat mendorong pertumbuhan dan kesihatan jiwa dan raga janin. [Nala / bidanku.com]


1 ulasan:

  1. terima kasih atas segala maklumat yang diberikan,mudahan boleh djadikan rujukan..:)

    #ingin gambar keluarga/bayi/sendiri dianimasikan?
    http://vectorartxpert.weebly.com/

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Daftar Tambah Visitors

Free advertising

Entri Mereka Juga Menarik

Geng Baik