IKLAN

Jumaat, 27 Mei 2011

Games Yang Menghina Islam! ( Part 2 )

9) Dante's Inferno



Dante’s Inferno adalah game mengenai seorang karakter yang ingin menamatkan misinya yang dilakukan dalam neraka membolehkan pemain membuat pilihan sama ada mahu memusnah atau menyucikan roh manusia dikutuk menggunakan cahaya salib untuk dihantar ke syurga. Game ini menggunakan tempat neraka yang diilustrasikan terbahagi kepada sembilan tingkat lingkaran (Circles Of Hell) dengan mengikut dosa pada setiap manusia, seperti Lust, Gluttony, Greed, Anger, Violence, dan lain sebagainya. Dante adalah karakter yang di adaptasikan dari nama Dante Alighieri, seorang penyair abad ke-14, iaitu seorang pejuang di masa Perang Salib III.


Jadi apa yang tak kena dengan game ni?. Game ni sebenarnya telah meletakkan Nabi Muhammad SAW ke dalam Neraka!!!.

Menurut dari website Gameslatest: Middle East avoids Dante’s Inferno (Post ni sekarang dah kena delete) =(

Menurut dari website Gameslatest di atas bahawa Timur Tengah telah mengharamkan game Dante's Inferno yang diterbitkan dari syarikat game terbesar iaitu EA Games kerana "keutamaan selera pelanggan, campuran platform dan faktor lain". Faktor lain? ya, faktor lain seperti penyair Dante (pejuang zaman perang salib III), menempatkan Nabi Muhammad, nabi palsu dalam lubang neraka. Mengapa Islam ingin membantu mempromosikan di kalangan pengikut-pengikutnya satu videogame yang berdasarkan Divine Comedy nabi palsu yang menempatkan mereka di neraka?. Berdasarkan maksud tersirat pada "sajak suci" ianya dari  
Inferno Canto XXVIII:

No barrel, even though it's lost a hoop
or end- piece, ever gapes as one whom I
saw ripped right from his chin to where we fart:
his bowels hung between his legs, one saw
his vitals and the miserable sack
that makes of what we swallow excrement.
While I was all intent on watching him,
he looked at me, and with his hands he spread
his chest and said: "See how I split myself!
See now how maimed Mohammed is! And he
who walks and weeps before me is Ali,
whose face is opened wide from chin to forelock.
And all the others here whom you can see
were, when alive, the sowers of dissension
and scandal, and for this they now are split.
Behind us here, a devil decks us out
so cruelly, re-placing every one
of this throng underneath the sword edge when
we've made our way around the road of pain,
because our wounds have closed again before
we have returned to meet his blade once more.
But who are you who dawdle on this ridge,
perhaps to slow your going to the verdict
that was pronounced on your self-accusations?
"Death has not reached him yet," my master answered,
"nor is it guilt that summons him to torment;
but that he may gain full experience,
I, who am dead, must guide him here below,
to circle after circle, throughout Hell:
this is as true as that I speak to you."
Inferno XXVIII
 
Di Tafsir Oleh xaviersire 

No barrel, even though it's lost a hoop or end- piece,

tak ada telur,dan telah kehilangan kulup atau bahagian hujungnya
(dia nya barang dah takdalah kiranya)

ever gapes as one whom I
saw ripped right from his chin
xpernah terlopong sebagai mana aku lihat dia terbelah dari dagunya hingga ke tempat
to where we fart:
kita kentut(punggung):


his bowels hung between his legs, one saw
his vitals and the miserable sack
usus2nya tergantung dicelahan kakinya. aku lihat isi perutnya dan kantung sadis tempat
that makes of what we swallow excrement.
dimana akan bahan kita makan itu ditukarkan kepada tahi.(usus besar)
(usus besar tergantung celah kangkang)

While I was all intent on watching him,
tatkalau tekun daku melihat akan dia,

he looked at me,
maka memandanglah dia akan daku
and with his hands he spread
his chest and said : "See how I split myself!
dengan tangannya mengoyak dadanya nan berkatalah dia: lihatlah,bagaimana aku mengoyak-ngoyak diriku ini!

See now how maimed Mohammed is!
lihatlah bagaimana cacatnya mohamad itu!

And he who walks and weeps before me is Ali,
maka dia yang berjalan dan menangis di hadapanku ini dialah Ali.
whose face is opened wide from chin to forelock.
mukanya terbelah luas dari dagu ke atas ubun-ubunnya.

And all the others here whom you can see
were when alive,
dan semua yang dapat kau lihat disini. maka mereka mereka ini masa hidupnya merekalah
the sowers of dissension and scandal, and for this they now are split.
penyebar pertikaian dan fitnah.untuk itu mereka ini dibelah-belah

Behind us here, a devil decks us out
di belakang kita ini, iblis menghumban kita
so cruelly, re-placing every one
of this throng underneath the sword edge
dengan kejamnya,menggantikan segala isi gerombolan di bawah mata pedangnya
when
we've made our way around the road of pain,
tatkala kita berjaya mengharung rasa kesakitan.
we have returned to meet his blade once more.
kerana segala luka itu telah sembuhlah akan ia.selepas sembuh maka ditetaklah lagi kita ini dengan mata pedangnya itu.

But who are you who dawdle on this ridge,
tapi siapalah kamu yang bersenang senang di tebing ini
(ridge mcm tebing dalam gambar tu bleh paham ar..kira nabi muhammad bertegur dengan
orang yang ada dekat tebing bukit rendah tu ar)


perhaps to slow your going to the verdict
mungkin engkau mahu melengahkan masa mu menuju ke tempat perhitungan(verdict)
that was pronounced on your self-accusations?
terhadap segala dosa-dosa mu itu?

"Death has not reached him yet," my master answered,
"nor is it guilt that summons him to torment;
but that he may gain full experience,
I, who am dead, must guide him here below,
to circle after circle, throughout Hell:
this is as true as that I speak to you."
"ajal belum menjemputnya lagi." jawab guruku.
"bukanlah jua kesalahan yang membawanya kearah kesiksaan(neraka)";
tapi supaya dapatlah dia ini beroleh pengajaran jua hendaknya.
maka akulah yang telah mati ini hendak menjadi pembimbingnya di bawah sini.
dari setiap lingkaran demi lingkaran merentas neraka ini;
maka itulah perihalnya kebenaran daku khabarkan kepadamu.

 
Kata xaviersire : kesimpulan sajak penyajak bersama guru dia merentas neraka hendak pergi ke paling bawah,dalam perjalanan terserempak nabi muhammad.bertegur sapalah  kejap sebelum sambung perjalanan.(zaman perang salib..dia takda idea lah tu..pergi curi sirah israk mikraj dia buatlah sajak ni nak cakap nabi masuk neraka nak kutuk nabi nak bagi naik moral askar dialah kot..takpun nak mengampu raja2..)


"See how I split myself!"
"See now how maimed Mohammed is!"

Dante Alighieri (1265-1321), sasterawan besar Italy, dalam Inferno-nya mengatakan bahawa Nabi Muhammad dan sahabat Baginda, Ali bin Abi Talib, dihumbankan ke dalam neraka tingkat ke lapan, kerana ia telah memecah belah masyarakat dengan ajarannya dan menabur kekejian selama hidupnya.


Inferno XXVIII, 19-42.


The poets are in the ninth chasm of the eighth circle, that of the Sowers of Discord, whose punishment is to be mutilated. Mahomet shows his entrails to Dante and Virgil while on the left stands his son Ali, his head cleft from chin to forelock.

Gambaran ilustrasi di atas adalah yang diambil dari salah satu lukisan-lukisan dalam pelbagai manuskrip yang tersimpan di perpustakaan-perpustakaan besar di dunia termasuk ada yang telahpun membuat satu filem bisu pada tahun 1911 (The 1911 Italian silent film L’Inferno contained a dramatization of the scene; Mohammed is shown with his entrails hanging out).

Jadi game Dante's Inferno ni telah menerapkan nilai-nilai negatif dan berunsur penghinaan kepada umat Islam sedunia dari sajak Dante Alighieri. Ianya sungguh membimbangkan walaupun ia sekadar permainan, namun memberi kesan di bawah sedar terhadap kepada sesiapa yang main game tersebut dan ianya haram dibeli dan haram dimainkan oleh orang Islam. Generasi muda dinasihatkan supaya berhati-hati dengan permainan terbabit yang boleh menyebabkan kerosakan akidah.

P/s : Kalau kawan-kawan  nak tau lebih lanjut tentang ape yg dibincangkan di atas,pergi ke  link URL yg tertera di bawah ni ok...Wassalam.
http://en.wikipedia.org/wiki/Inferno_%28Dante%29


1 ulasan:

  1. saya sangat berterima kasih banyak MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan pesugihan dana ghaib nya kini kehidupan kami sekeluarga sudah jauh lebih baik dari sebelumnya,ternyata apa yang tertulis didalam blok MBAH RAWA GUMPALA itu semuanya benar benar terbukti dan saya adalah salah satunya orang yang sudah membuktikannya sendiri,usaha yang dulunya bangkrut kini alhamdulillah sekaran sudah mulai bangkit lagi itu semua berkat bantuan beliau,saya tidak pernah menyangka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan kami sekeluarga tidak akan pernah melupakan kebaikan MBAH,,bagi anda yang ingin dibantu sama MBAH RAWA GUMPALA silahkan hubungi MBAH di 085 316 106 111 insya allah beliau akan membantu anda dengan senang hati,pesugihan ini tanpa resiko apapun dan untuk lebih jelasnya buka saja blok mbah PESUGIHAN DANA GHAIB TANPA TUMBAL

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Daftar Tambah Visitors

Free advertising

Entri Mereka Juga Menarik

Geng Baik