IKLAN

Jumaat, 29 November 2013

Berapa Cantikkah Engkau?

Cantik, sebutan kehormatan bagi wanita dan pujian yang membuktikan bahawa kewujudan mereka diiktiraf. Cantik adalah nilai lebih yang membuat seorang wanita lebih berharga. Cantik bukanlah semata hadiah dari Allah, kecantikan itu boleh kita wujudkan, boleh kita munculkan. Namun semua itu pasti tidak mudah. Butuh usaha keras, kekuatan niat dan kesungguhan hati.

Wanita itu cantik jika berilmu. dia tidak hanya menonjolkan emosi dalam berdebat, melainkan kedalaman ilmu yang memikat. 


Dia tidak hanya pandai dalam teori namun boleh mempraktikannya secara terperinci. Dia menerangi sekitarnya dengan ilmu yang dimiliki, namun tidak pernah kedekut untuk berkongsi. 


Dengan ilmu itu, mereka tunduk kepada Allah. Kerana pengetahuan itulah, mereka memilih menjadi hamba yang bertakwa.
Tidak hanya sekadar ikut, namun selalu mengkaji ilmu Allah dengan lebih runut. 


Tindakannya berdasarkan ilmu, bukan pendapatnya peribadi, apalagi hanya sekadar emosi diri. 

Ilmu itu membuat hatinya tunduk, nafsunya lebur, dan perilakunya teratur.

Wanita itu cantik jika mempunyai rasa malu. Malu mempertontonkan dirinya dengan sebegitu murah, dan malu jika tidak boleh menjadi hamba yang patuh dan amanah kepada tuhannya. Mereka yang malu akan senantiasa menjaga diri dari dosa. Lihatlah betapa kemudian mereka sangat berharga. Sesiapa yang akan mendekat kepadanya, akan merasa malu dan merasa harus menyiapkan sebuah kehati-hatian. Rasa malu itu yang akhirnya mengangkat darjatnya sendiri, dengan lebih tinggi tentunya.

Wanita itu cantik jika mereka cerdas. Cerdas untuk tidak berbuat bodoh dalam merendahkan kehormatan mereka sendiri. 

Cerdas untuk menata kata, dan menempatkan diri dalam pelbagai situasi. Semua makhluk pastilah tahu, bahawa wanita adalah tentang perasaannya, namun wanita cantik nan cerdas itu sangat memahami bila harus menggunakan logikanya. 

Maka akan dijauhinya keluhan, tuntutan dan keresahan yang akan membuat segala urusan terasa semakin sukar. 

Lihatlah betapa kecerdasannya dalam menata akhlak. Tidak ada hasut dan fitnah dilidahnya. tidak ada buruk sangka dihatinya. Dia pandai memerdekakan batinnya dengan kebaikan. dia pandai menutupi kekurangan dengan kelebihan.

Dia bersosial namun tetap dalam batas. Dia bergaul namun tidak lebur, dia menuntun sesamanya untuk selalu menuju kebaikan. Kehadirannya adalah berkah bagi manusia di sekitarnya.
Lihatlah cara cerdas mereka dalam mengendalikan diri. Walaupun akalnya sering kali dikendalikan oleh emosi, namun kuatnya iman menuntunnya untuk menjadi lebih indah.

  Dia tidak minder untuk tampil berbeza. Beza dengan wanita kafir yang bertindak diluar batas dan tidak tahu bila mereka harus berhenti. Allah SWT sudah cukup menjadi penggera bagi mereka. Dan maha melihatNya, sudah boleh untuknya merasa selalu diawasi. 

Wanita cantik itu ... Mereka tahu mereka bukanlah bidadari yang sempurna, namun kekurangannya dia tutup dengan menonjolkan kelebihan, dan beristigfar terhadap kekurangan.

Mereka pun tahu betapa susahnya untuk menjadi cantik, namun itu tak menghalang mereka untuk selalu memperbaiki diri.
 
Maka ketahuilah saudariku, kecantikan adalah definisi dari wanita solehah. Walaupun mereka kurang dalam fisiknya, namun akan lebih dari segi iman dan akhlaknya. Tidak ada di dunia ini yang lebih cantik selain dari wanita yang solehah. 

Carilah, buktikan namun tidak akan kita temui selain kecantikan itu ada dalam diri mereka yang sholihah. Persis seperti yang telah disabdakan Rasulullah SAW,

"Dunia adalah perhiasan, dan sebaik-baik perhiasan adalah wanita solehah." (HR. Muslim).
 
Kecantikan tak hanya sebatas fizikal, dan bagusnya kulit ari kita. Namun kecantikan itu adalah seberapa dekat kita dengan Allah SWT, dan seberapa selesa manusia berada dekat dengan kita. Maka benarlah jika sebaik-baik wanita, adalah mereka yang solehah.Lalu apakah kita termasuk didalamnya? marilah kita bertanya kepada diri kita sendiri ... (Syahidah / voa-islam.com)

Jadi, perlukah lagi kau masuk pertandingan ratu cantik itu sayang...?!


 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jom Daftar Tambah Visitors

Free advertising

Entri Mereka Juga Menarik

Geng Baik