Barli atau nama botaninya Hordeum
Vulgarie dikatakan bijirin pertama yang telah ditanam di timur tengah
kira-kira 9000 tahun dan mungkin juga merupakan bijirin terawal dan
paling penting pada ketika itu. Isi rong atau bijirin barli boleh
dijadikan tepung, emping dan bran. Batangnya boleh dijadikan kertas dan
bahan pembinaaan manakala keseluruhan tanaman boleh dijadikan sebagai
makanan haiwan ternakan.
Pokok barli tergolong dalam keluarga
Gramineae dan menyerupai pokok gandum yang banyak ditanam di
Negara-negara barat. Barli ditanam daripada biji sehinggalah ia menjadi
pokok yang tingginya kira-kira satu meter. Bijirin barli merupakan
sumber terbaik serat pemakanan, protein dan karbohidrat kompleks serta
vitamin dan galian.
Terdapat dua jenis serat pemakanan iaitu
mudah dilarutkan dan tidak mudah dilarutkan. Barli mempunyai kedua-dua
jenis serat ini merupakan sumber terbaik serat yang mudah dilarut.
Kajian klinikal di Australia, Kanada dan Amerika Syarikat melaporkan
bahawa serat daripada barli efektif dalam merendahkan kolesterol dalam
darah. Serat yang tidak mudah larut dalam barli adalah penting bagi
memastikan usus dapat berfungsi dengan sihat.
Beta-glucan adalah bahan utama dalam
serat mudah larut yang didapati daripada isi rong. Barli daripada
variety ‘waxy’ lebih tinggi kandungan beta-glucan daripada jenis barli
lain. Tahap beta-glucan yang tinggi dalam variety barli ini dikatakan
bartanggungjawab dalam meningkatkan tahap glukosa dan lemak dalam darah
di kalangan pesakit diabetes tahap 2.
Tokotrienol dan tokoferol (tokol)
merupakan minyak yang bertindak sebagai antioksida semula jadi.
Antioksida membantu meneutralkan radikal bebas dan boleh mengurangkan
risiko penyakit barah dan jantung. Barli mengandungi tokol yang tinggi.
Barli juga merupakan sumber baik bagi
vitamin B dan sesetengah galian. Kromium sebagai contohnya merupakan
galian yang merangsangkan penyejatan glukosa dalam darah. Penyelidik di
England melaporkan barli mempunyai kromium yang tinggi dan dikatakan
merupakan sumber terbaik kromium.
Pesakit diabetes perlu mengawasi tahap
gula dalam darah dengan berhati-hati. Jika memakan barli dalam jumlah
yang signifikan atau dimakan sebagai makanan tambahan. Hipoglisemia
(gula dalam darah rendah) boleh berlaku.
Tunas bijirin barli bertindak sebagai
pelega, pengeluar kahak dan pelembut. Kadang kala ia juga bertindak
sebagai bahan yang boleh menyebabkan keguguran. Dikatakan tunas barli
boleh digunakan untuk merawat dyspepsia serta muntah dan kekembungan
akibat meminum susu ibu. Sebaik-baiknya tunas bijirin barli ini tidak
diberikan kepada ibu yang menyusukan bayi kerana ia mengurangkan
pengaliran susu.
Bijirin barli pula bertindak sebagai
penghadam, pelega dan dikatakan sesuai dimakan sebagai makanan
berkhasiat atau dijadikan air barli (rebusan air barli dalam air). Biji
barli juga digunakan sebagai ramuan tampal untuk luka dan luka akibat
terbakar. Bijirin barli juga dikatakan boleh membantu dalam
menghilangkan berat badan kerana ia bertindak sebagai penahan selera
makan.
Air rebusan bijirin barli pula dikatakan mampu diambil sebagai
penyejuk badan.
Selain bijirin barli, daun pokok barli
yang berupa seperti lalang dan berwarna hijau juga dikatakan berkhasiat.
Apabila daun ini mencapai ketinggian sehingga 12 hingga 14 inci, ia
mengandungi banyak vitamin, mineral dan protein dan klorofil yagn
diperlukan oleh manusia.
Malah dikatakan jus barli hijau
mengandungi 11 kali kalsium daripada susu lembu, hampir 5 kali besi
dalam bayam, 7 kali vitamin C dalam oren dan 80 mg vitamin B12 daripada
100 gm barli.
Bagi penyakit serius seperti arthritis
dan barah, pengambilan jus ramuan daun barli yang berwarna hijau atau
yang telah dikeringkan, yang diambil dalam jangka masa dua jam selepas
makan kepada 20 minit sebelum hidangan seterusnya dikatakan mampu
membuatkan enzim-enzim digunakan dengan baik.
Cara ini dapat membiarkan enzim diambil
secara langsung dan sekali gus masuk ke dalam saluran darah di mana ia
digunakan bagi memperbaiki dan menyembuhkan tubuh. Jus yang dihasilkan
daripada daun barli juga dikatakan mampu merendahkan tahap kolesterol
dalam darah. Bahan kimia dalam daun ini dikatakan mampu melambatkan
penghasilan kerosakkan saluran darah yang disebabkan oleh diabetes.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan