Isnin, 21 April 2014

Makanan Yang Banyak Kolesterol

Paras kolesterol yang tinggi dalam darah akan menyebabkan kita mudah dihinggapi penyakit jantung dan darah tinggi. Jadi amat penting untuk kita menjauhi atau mengurangkan pengambilan makanan yang tinggi kandungan kolesterol di dalamnya.

Makanan Yang Berkolesterol

  • Paling Rendah: Sayur-sayuran dan buah-buahan ( 0 – 100 miligram bagi setiap 100 gram makanan)
  • Rendah: Ikan, keju dan susu (10 – 30 mg bagi setiap 100 gm makanan)
  • Sederhana: Ayam, daging, kambing dan sesetangah jenis ikan (30 – 100 mg bagi setiap 100 gm makanan)
  • Tinggi: Hati, limpa, udang, sotong dan mentega (100 – 300 mg bagi setiap 100 gm makanan)
  • Paling Tinggi: Telur, ikan masin dan udang kering (melebihi 300 mg bagi setiap 100 gm makanan)
Makanan yang berlemak dan berminyak hendaklah diambil seminima yang mungkin. Makanan yang seimbang mestilah mengandungi:-
6 – 11 hidangan daripada kumpulan roti, bijirin, pasta dan nasi.
3-5 hidangan daripada kumpulan sayuran hijau.
2-4 hidangan daripada kumpulan buah-buahan.
2-3 hidangan daripada kumpulan daging, ayam, ikan, telur dan kekacang.
2-3 hidangan daripada kumpulan tenusu iaitu susu, keju dan dadih.
Kredit:carauntukkurus.com

2 ulasan:

  1. cholesterol doesn't cause heart disease please refer below link,cholesterol is good for you.
    http://areyoutoolazytolive.blogspot.de/2014/06/finallylipid-hypothesis-debunked.html

    BalasPadam
  2. We would died if there is no cholesterol in the body. Every cell in the body needs cholesterol to function properly, the brain, heart, eyes, hormones and all vital organs in the body. Anyone realize the degrees of nutrition and dietitian are funded and created by General Mills? Giant food company!

    BalasPadam