Jumaat, 17 Februari 2012

Cili Manis Dan Tanpa Biji Pertama Di Dunia



Semua rasa cili pasti pedas, pedasnya cili @ cabai kerap menjadi penaik selera makan. Kini sudah ada Angello cili tanpa biji yang rasanya manis, bagi yang tidak suka pedas ini merupakan khabar yang menggembirakan. Cabai jenis baru yang diberi nama Angello ini adalah hasil projek penyelidikan Syngenta, institusi di Britain yang terlibat di bidang makanan. 


Selama 15 tahun, mereka mencari cara agar cabai boleh diambil oleh semua pencinta masakan tidak hanya mereka yang sukakan pedas. Ditanam di Sepanyol, Israel, dan Belanda, cabai varian baru ini didakwa mempunyai tekstur yang lebih renyah jika dikunyah. Cabai ini juga mengandungi brix 25 peratus lebih tinggi daripada cili biasa. - Brix biasa digunakan untuk mengukur kadar manis pada buah-buahan dan tanaman - Seperti  yang diterbitkan dari Dailymail, Marks & Spencer adalah rangkaian kedai yang pertama di dunia memasarkan cili tanpa biji dan manis ini.


Dengan rasa yang manis, cili ini diharapkan tidak sekadar menjadi salah satu bahan masakan. Kami berharap masyarakat boleh membawanya untuk berkelah, menjadi alternatif snek, atau bahkan salah satu menu bekal untuk ke sekolah, ujar Zeina Orfali dari Marks & Spencer. 


Pada 4 Disember 2011 lalu, rangkaian Marks & Spencer di Britain sudah memasarkan Angello dengan harga 1.79 pound sterling / 100 gram . Kalau sudah tahu ada cili yang rasanya manis,mungkin suatu masa nanti ia menjadi ikutan dan mungkin ada pertandingan lumba makan cili terbanyak, biar masuk dalam senarai orang-orang yang hebat .exelroze



2 ulasan:

  1. Bukan nama cili ler kalau tak pedas.. tak umpphhh ler

    BalasPadam
  2. tak menyenggau bibir tak sodap raso-ea,tapi awas sesiapa yg kena buasir tu..cili padi kena tinggalkan..sekurang-kurangnya 6 bulan...kalau nak cepat baik le...;)

    BalasPadam