Khamis, 25 Ogos 2011

Pusat Sembelih Ayam Masih Tiada Sijil Halal



KUALA LUMPUR: Walaupun sudah berulang kali diserbu pihak berkuasa dan diberi ‘tarbiah’, segelintir pemilik pusat pemprosesan ayam di beberapa pasar di sini, berdegil dan enggan membuat permohonan sijil halal.

PERIKSA...Jailani memeriksa ayam yang disembelih dalam operasi, semalam.

Lebih membimbangkan apabila pelanggan pusat penyembelihan terbabit bukan saja di kalangan peniaga bukan Islam, malah dipercayai turut dibeli pemborong dan peniaga kecil yang beragama Islam.

Dalam pemeriksaan kira-kira jam 4 pagi semalam, di Pasar Borong Selayang dan Pasar Jinjang, di sini, yang dilakukan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mendapati selain tidak mempunyai sijil halal, beberapa aspek penyembelihan turut diabaikan.

Menurut Setiausaha Politik Perdana Menteri, Datuk Jailani Ngah, setiap ayam yang disembelih tidak dilakukan pemeriksaan, malah pisau yang digunakan pula tidak dibasuh setiap kali sembelihan.

“Sepatutnya setiap ayam yang disembelih perlu diperiksa untuk memastikan ia benar-benar disembelih dan sah mengikut hukum syarak.

“Malah, hanya dua tukang sembelih yang bekerja dalam dua jam bagi menyembelih 4,000 ayam,” katanya yang turut serta operasi terbabit.

Menurut Jailani, tiga pusat penyembelihan yang diperiksa juga mengabaikan aspek kebersihan iaitu kotor dan menjijikkan apabila ayam mati dilonggokkan di atas lantai.

Bagaimanapun, beliau berkata, dua daripada tiga pusat penyembelihan itu menggunakan khidmat tukang sembelih yang bertauliah dan memiliki kad penyembelihan dari Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur (Jawi).

Katanya, hasil pemeriksaan juga mendapati ayam yang dibekalkan mereka tidak sihat dan mungkin berpenyakit berdasarkan bahagian yang lebam dan hitam.

“Permintaan tinggi ketika Ramadan dan menjelang Syawal menyebabkan pengusaha agresif menghabiskan stok ayam sehingga mengabaikan aspek pematuhan halal.

“Atas sebab itu, kami mahu menyedarkan masyarakat dan jabatan agama negeri membuat pemeriksaan dan memantau pusat penyembelihan ayam supaya penguasa yang memiliki sijil halal turut mengambil berat,” katanya.

Operasi itu disertai pegawai Bahagian Pelesenan dan Kesihatan, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang memastikan penguasa memiliki lesen sah dan mematuhi syarat. 


Dibawah adalah cara yang Betul dan Salah dalam penyembelihan.


Gambar Ayam Tak Putus Urat dengan Ayam Putus Urat


Ayam Putus Urat (Betul=Halal)



 Ayam Tak Putus Urat (Salah=Bangkai @ Haram)



 Beginilah cara menyembelih yang betul


Kataku : Asyik kena tipu aje pengguna Islam sekarang ni.Memanjang makan bangkai ayam aje kita.Apa kata kita beli aje dari dari pembekal Muslim, macam Ayam Organik Dr Zainol jenama Az Zain ataupun Ayam Organik HPA cubalah.. rasanya  amat berbeza dari ayam antibiotik diluar sana tu..

1 ulasan:

  1. Salam..
    Tumpang lalu yerr..sesiapa yang ada info mengenai pihak yang akan menganjurkan kursus penyembelihan ayam halal 2013 minta jasa baik kalian untuk inform dekat saya okey..
    email : greenflava89@yahoo.com

    Terima Kasih :P

    BalasPadam