
1.    Yahudi berasal dari perkataan ‘ibri’, ‘abra’, ‘ibrani’ yang  bermaksud potong jalan/berpindah. Yahudi berasal dari keturunan Sam  (semitik) bin Nuh. Semitik merujuk kepada bangsa Yahudi,Arab,Chaldaen  dan Assyrian.
2.    Bermula dengan Nabi Ibrahim yang merupakan bapa kepada para nabi.  Nabi Ibrahim berkahwin dengan Siti Hajar dan mendapat Nabi Ismail yang  kemudiannya menjadi moyang bangsa Arab. Selain itu,hasil dari  perkahwinan dengan Siti Sarah lahir Nabi Ishak. Dari keturunan Nabi  Ishak munculnya Nabi Isa dan Nabi Yaakub.
3.    Nabi Yaakub inilah yang disebut sebagai Israel, Yaakub mempunyai  12 anak dan munculnya 12 keturunan Bani Israel pada zaman Nabi Musa. Dan  bermula pada zaman Nabi Musa ini sebahagian dari mereka mengambil  ajaran baginda dan menggunakan nama Yahudi bermakna semua Yahudi adalah  Bani Israel dan bukan semua Bani Israel adalah Yahudi. KeturunanYahudi  ini diturunkan melalui darah bermakna tiada orang yang boleh menganuti  agama Yahudi melainkan turun melalui darah.
4.    Tidak semua Bani Israel berfahaman Yahudi ada Bani Israel beragama  Islam dan Kristian. Munculnya Theoder Herzl’s seorang Yahudi berbangsa  Hungary telah mengumpulkan orang Israel dari seluruh pelusuk dunia  membawa idea penubuhan Israel raya. Oleh itu,ada sekelompok Bani Israel  ini ingin menubuhkan suatu negara besar Israel raya.
5.    Keturunan Yahudi sekarang terbahagi kepada 3 kelompok iaitu bangsa  Sephardim di Sepanyol,Oriental Jews di Arab dan Ethiopia,dan Ashkenazim  di Eropah. Kemunculan 3 kelompok ini hasil dari perpindahan pada abad  17SM. Karl Marx, Hitler dan Albert Pike adalah keturunan Ashkenazim.  Karl Max terkenal dengan fahaman Komunis yang berpendapat agama adalah  candu kepada masyarakat dan perlu disebarkan kepada Goyyim(manusia  selain Yahudi).
6.    Keturunan Yahudi yang tulen adalah dari jurai keturunan ibu.  Ashkenazim dikatakan bukan keturunan sebelah ibu atau keturunan 12 Bani  Israel tetapi digelar keturunan ke-13 ataupun anak haram kerana bukan  datangnya dari keturunan jurai ibu. Manakala di Eropah juga bukan dari  keturunan jurai ibu tapi bapa.
7.    Tetapi bukan semua Yahudi itu adalah Zionis di mana ada juga  penganut Yahudi yang menbangkang kekejaman Rejim Zionis. Ini  kerana,Rejim Zionis bersifat sekular,tidak berpegang pada asal dan  bertentangan dengan melakukan kezaliman.
8.    Di Amerika,telah wujud gerakan baru iaitu New Conservative. Bekas  Presiden Amerika Syarikat George Bush Jr. merupakan pengikut untuk  gerakan ini dan sangat agresif  terhadap Palestin.
9.    Berikut merupakan nama Yahudi di seluruh dunia:
•    Berg” ( Goldberg)
•    Man” (Goldman,Ligthman)
•    Stein” (Einstein)
•    Ler” (Adler)
•    Ner” (Asner)
•    Ilin” (Gitlin)
•    Witz” (Horowitz)
•    Baum” (Teitelbaum)
•    Off” (Chartoff)
•    Nik” (Resnik)
•    Thal” (Rosenthal)
•    Ling” (Spelling)
•    Sky” (Linsky)
•    Farb”(Himmelfarb)
•    Feld”(Seinfeld)
Sebagai contoh Arnold Swarzenegger,seorang pelakon Hollywood terkenal      merangkap Gabenor California sebenarnya adalah Yahudi kelahiran  Austria.     Bapanya pula ialah Parti Nazi Austria yang pernah menjawat  jawatan penting     dalam pasukan keselamtan Austria.
10.    Dalam Kitab Injil Bahagian 01 telah dinyatakan ’tanah yang  dijanjikan’ antara Sungai Nil,Mesir hingga ke Sungai Eupharates,  Mesopotamia di Iraq untuk keturunan Ibrahim atau Abraham.
11.    Manakala Zionis merupakan gerakan yang dipelopori Moses Hess yang  menubuhkan sebuah negara haram,Israel. Yahudi mula berpindah pada tahun  1897. Zionis merupakan gerakan politik orang Yahudi yang menyokong  penubuhan semula ‘tanah yang dijanjikan’ untuk bangsa Yahudi di Palestin  pada abad ke-19 di mana ketika itu dikuasai oleh Kerajaan Turki  Uthmaniyah.
12.    Pada 1903 – 25,000 Yahudi tiba dari Eropah Timur.Antara  1904-1914 sudah ada 40,000 orang Yahudi.
13.    Israel diisytiharkan pd 14 Mei 1948. Negara Arab serang Israel.  Gerila lebih berperanan dari pemimpin Arab. Mesir dapat Semenanjung Gaza  manakala Jordan dapat Timur Jerusalem (Tebing Barat). Sejak itu,perang  terus berlaku dan sehingga kini telah mencecah 60 tahun.
14.    Sejak itu rakyat Palestin tersepit dalam siri peperangan :
•    Perang 1948- ½ juta dihalau dari Palestin.
•    Perang 1967- ½ juta keluar.
•    Perang 1973- Arab kalah
•    1.5 juta hidup di 8 khemah pelarian -60 tahun
15.    Yahudi yang bermazhab ekstrem Haredim inilah yang telah menyerang  Palestin terkini iaitu antara 27hb Dis 2008 – 20hb Jan 2009. Antara  hukum-hakam penganut Yahudi ini ialah suara wanita adalah aurat,wanita  tidak boleh memandu seorang diri,wanita tidak boleh menjadi pemimpin dan  melakukan majlis perpisahan antara lelaki dan perempuan. Manakala dari  segi pemakaian Zionis adalah berserbakan hitam contohnya kopiah kecil  hitam ataupun yang besar dan golongan perempuan pula menutup aurat  melepasi paras lutut.
16.    Simbol pada bendera Zionis:
17.    Zionis menjadi sekutu kepada Amerika Syarikat. Terdapatnya Zionis  Lobi yang tidak terlibat secara langsung dalam politik yang merupakan  golongan kaya muncul pada awal abad ke-20.
18.    Zionis juga telah menguasai bank. Jenama kereta Ford-ford Found  telah memberi bantuan kewangan kepada media elektronik seperti CNN,ABC  (Australian),Sky Tv., Hollywood. Malahan  media surat khabar juga  merupakan salah satu medium Zionis untuk menyebarkan pengaruhnya.
19.    Zionis juga yang menyebarkan idea Islam Liberal iaitu idea kuzman, moderat,
fundamental,konservatif dan liberal. Agenda Islam Liberal sangat berjaya  di     Indonesia. Agenda Islam Liberal telah menguasai pendidikan Islam  di Indonesia     atas nama kebebasan pluralisme.
MERUNGKAI RAHSIA ZIONIS
1.    Zionis adalah gerakan yang dipelopori oleh Moses Hess pada abad  ke-19 dan diperkuatkan lagi oleh Theoder Herzl’s. Zionis merupakan  gerakan politik orang Yahudi yang menyokong penubuhan semula ‘tanah yang  dijanjikan’ untuk bangsa Yahudi di Palestin. Theoder Herzl’s seorang  Yahudi berbangsa Hungary telah mengumpulkan orang Israel dari seluruh  pelusuk dunia membawa idea penubuhan Israel raya.
2.    Pada 1895,orang-orang Yahudi mengadakan kongres yang pertama di  Kota Bale Switzerland,dihadiri oleh anggotanya sekitar 300 orang yang  mewakili 50 organisasi Zionis yang bertebaran di seluruh dunia.  Pertemuan itu terus berlangsung dari semasa ke semasa. Tujuannya adalah  untuk menganalisa strategi mereka yang akan dilancarkan demi mencapai  maksud. Dengan itu tertubuhnya Zionis International.
3.    Zionis Israel adalah negara yang paling banyak melanggar  Resolusi-resolusi Majlis Keselamatan Bangsa-bangsa Bersatu iaitu lebih  daripada 80 Resolusi sejak penubuhan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu  (PBB) pada tahun 1945.
4.    Mereka telah menerima hmpir 1/3 daripada Bajet Tahunan Bantuan  Luar Amerika Syarikat yakni dari segi bantuan kewangan,senjata nuklear  dan lain-lain.
5.    Mereka telah menubuhkan negara haram Israel sejak pencerobohan  pada tahun 1948 bermakna telah 60 tahun menjajah bumi suci para ambiya’  dengan memasukkan bangsa Yahudi melalui beberapa perjanjian yang dicapai  seperti Perjanjian Oslo 1 (1992),Perjanjian Oslo 2 (1995) dan banyak  lagi  dengan itu setiap kali perjanjian diadakan kemasukan Yahudi turut  bertambah
6.    Rejim Zionis Israel mempunyai simpanan senjata nuclear dan tidak  membenarkan sebarang pemeriksaan antarabangsa terhadap fasiliti  nuklearnya. Mereka juga tidak menandatangani Nuclear Non-Prolification  Treaty,satu perjanjian di mana sebuah negar itu tidak akan membina  senjata nuclear.
7.    Mereka tidak membenarkan rakyat Palestin berpindah Palestin  berpindah dari satu kota ke satu kota yang lain kecuali dengan selepad  mendapat ‘visa’ dari rejim Zionis Israel.
8.    Semasa pemerintahan Ariel Sharon telah melakukan pembunuhan  beramai-ramai secara kejam ke atas lebih daripada 2,750 bangsa Palestin  di khemah-khemah pelarian Sabra dan Shatila pada tahun 1982. PBB telah  mengklasifikasikan sebagai GENOCIDE iatu PEMBUNUHAN SELURUH KAUM/BANGSA.
9.    Terkini,antara 27  Disember 2008 hingga 18 Januari 2009 sekali  lagi telah melancarkan jenayah perang ke atas Gaza justeru,selepas  sahaja diumumkan genjatan senjata oleh HAMAS pada 18 Disember 2008 yang  menggunakan senjata tercanggih dunia termasuk penggunaan bom fosforus  yang menyebabkan lebih 1,300 nyawa terkorban dan lebih 5,000 tercedera.
Sumber : pejuangmelaka
Tiada ulasan:
Catat Ulasan